Защо Русия има толкова ниска плътност на населението?

По-голямата част от територията на страната е слабо населена. Има обаче и места, които са дори пренаселени.

Русия е най-голямата държава на Земята по отношение на територия, но само 9-та по население. Всъщност по-голямата част от нея не е населена, а болшинството от 146-милионната ѝ нация се намира в гъсто населените градове.

Климат

Тази карта показва гъстотата на населението в Русия и дава груба представа колко неравномерно е разпръснато то из огромните ѝ земи.Карта на гъстотата на населението (жители на кв.км)

Карта на гъстотата на населението (жители на кв.км)Ирина Баранова

Приблизително 68% от хората в Русия живеят в европейската ѝ част, което е 20% от цялата ѝ територия.

Другите 32% са в останалата част на страната, което драматично понижава гъстотата на населението в сравнение с пренаселените градски зони. Една от основните причини за това е суровият климат в някои отдалечени райони на Русия.

Хората в Русия обикновено се установяват в региони, където земята е плодородна, а климатът предлага комфортни условия. Като цяло южните част на Русия са по-гъсто населени от северните и тези в Далечния Изток.

Огромните региони в руския Север и Сибир също имат суров климат и са трудно достъпни, затова също са сред най-рядко населените места в страната. Ямало-Ненецкия автономен окръг, Камчатка, Далечния Изток, Сакха в руския Север, както и Магадан и Чукотка имат гъстота на населението под един човек на квадратен метър. А сравнително голямата Чукотка поставя антирекорд от 0.07 души на квадратен километър.Изглед към активния Корякския вулкан

Изглед към активния Корякския вулканМарина Лисцева/ТАСС

„Само всеки пети руснак живее в азиатската част [на Русия], която обхваща почти три четвърти от територията на страната. Регионите от Далечния Север и зоните […] със сурови климатични условия, които са близо 70% от територията на Русия, са много слабо населени“, казва Екатерина Шчербакова, главен изследовател в Института за демографски изследвания при Висшата школа по икономика (ВШИ) (Проект 5-1000 участници).

Икономика и политика

Рамиль Ситдиков/Sputnik

Икономическият просперитет също играе роля. Два от най-проспериращите градове на Русия – Москва и Санкт Петербург, също са гъсто населени. Гъстотата на населението в Москва е 4,941 души на кв.км – най-високото число за цяла Русия – докато в Санкт Петербург индексът е 3,837.Невски проспект

Невски проспектLegion Media

Някои от руските региони, посочени от същото изследване като по-малко просперитетни – като Тува, Калмикия или Еврейската автономна област в Далечния Изток – също са по-малко населени: съответно 1.96, 3.61, 4.31 души на кв. километър.Детска площадка в село Тетрино, Терски район

Детска площадка в село Тетрино, Терски районЛев Федосеев/ТАСС

Понякога гъстотата на населението в много слабо населените региони на Русия нараства на местно ниво заради индустриалните зони, а понякога дори по желание на правителството.

„През ХХ в. доминиращата тенденция на установяване в Русия е регулирана – понякога чрез по-стриктни мерки – преместване на населението на север и изток и в по-малка степен на юг. Това се дължи на необходимостта да се развиват природните ресурси, икономиката на териториите и да се укрепят източните граници. Важна роля играе евакуацията на много индустриални предприятия от европейската част на страната по време на Великата отечествена война“, казва Шчербакова.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest