Защо „Роскосмос“ украси ракетата „Союз“ с хохлома?

Федералната космическа агенция „Роскосмос“ украси с хохлома ракетата-носител „Союз-2.1б“, която през ноември ще изведе в орбита възловия модул „Причал“, съобщават от пресслужбата на „Роскосмос“.

„Във връзка с отбелязването на 800-годишнината на Нижни Новгород през 2021 г., както и в рамките на съглашението за сътрудничество на държавната корпорация „Роскосмос“ с правителството на Нижегородска област, на ракетата-носител бе изрисувана символиката за отпразнуване на това събитие“, се казва в съобщението, цитирано от газета.ru.

Изображението е нанесено на страничните блокове на първа и трета степен, а на втора е поставен стикер с надпис за 800-годишнината на Нижни Новгород.

Ръководителят на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин предложи ракетата да се украси с хохлома и гжел „за съхраняване на традициите на руския народен занаят“.

Пускът на „Прогрес МС-18“ от космодрума „Байконур“ е планиран за 28 октомври.

На 11 октомври ракетата-носител „Союз-2.1б“ с ускорителния блок „Фрегат“ и 36 британски комуникационни спътника OneWeb бяха изведени в стартовия комплекс на космодрума „Восточный“ за изстрелване на 14 октомври.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest