Защо Путин носи часовника си на дясната ръка?

Какъв е Путин – скрит левичар, амбидекстър, предан джудист? Или просто така се е случило? Отговаряме на вълнуващия въпрос относно часовника на Путин.

Руският президент няма навика да носи часовника си на лявата ръка. Най-внимателните вероятно са забелязали, че той винаги е на дясната китка. Защо?

Левичар?

Това е първото, което идва на ума на човек. Смята се, че само левичарите носят часовниците си на дясната ръка, защото им пречат да пишат с лявата. Но това предположение лесно се опровергава: Путин пише с дясната ръка.

Впрочем, има и друг тип хора – скрити левичари. Те вършат повечето неща с дясната, а по-незначителните функции подсъзнателно прехвърлят на лявата. Дали Путин е сред тях е трудно да се каже.

Има теория, че той е амбидекстър – така наричат хората, които еднакво добре работят както с лявата, така и с дясната си ръка. „Амбидекстърите използват едновременно и двете полукълба, имат едновременно великолепна интуиция и логика. Казано на компютърен език, имат инсталирани паралелно две операционни системи – и могат да ги ползват едновременно. Сред 50-годишните днес амбидекстърите са 1 на 10 000, а сред 30-40 годишните – 1 на 1000. За да е ясно що за хора са това, президентът на Русия Путин е амбидекстър“, казва психофизиологът и кандидат на медицинските науки Владимир Пугач.

Енергийни точки?

Михаил Климентиев/Sputnik

Друга теория е свързана с джудото. Владимир Путин, като майстор по джудо и самбо, вероятно е чувал нещо за важните енергийни точки на тялото (според древната китайска система за медитация „Фукури“). Към тях се отнасят с внимание мнозина от онези, които се занимават с източни бойни изкуства. И така, именно на лявата китка при мъжете се намират трите най-важни точки, включително тази, която отговаря за работата на сърцето. Ако вярваме на теориите, то каишките на часовниците блокират тези точки и е целесъобразно часовниците да се носят на другата ръка. През 2000-те много федерални медии писаха, че Путин се ръководи именно от тези съображения.

Винтче

Михаил Метзел/ТАСС

Но сега ще разочароваме любителите на всички тези красиви теории. Защото Путин сам сподели защо носи часовника си на дясната ръка. Този интригуващ въпрос му беше зададен за първи път в края на двучасовия разговор с руснаците в ефир през 2002 година.

„Нося часовника на дясната ръка, защото така винтчето не ми притиска китката. Ето къде е цялата тайна“, заяви тогава Путин.

Видимо до 2018 г. всички са забравили за това, защото отново попитаха Путин за часовниците. Отговорът беше същият: „Ако ги носиш на лявата, то винтчето се върти. Неудобно е, боли. Затова го преместих отдавна“.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest