Общество

Защо последният руски император има татуиран дракон на ръката си?

Николай II, последният управляващ потомък на династията Романови, си прави тази необичайна татуировка по време на пътуването си в Япония.

Когато Николай II, последният цар на Руската империя, позира за снимки, той често навива десния си ръкав нагоре. При по-внимателно вглеждане се вижда, че императорът демонстрира татуировка на дракон на предмишницата си. По времето, когато татуировките са били мразени от привилегированите класи, владетелят на страната не се е притеснявал от предизвикателната демонстрация.

Японски майстори на татуировки

Свободни източници

Когато Николай II е млад наследник на руския престол, той тръгва на пътешествие, за да изучава чужди култури и да се среща с чужди хора, тъй като се смятало, че това ще подобри образованието му и ще го подготви за поемането на трона.

Пътуването на престолонаследника започва през 1890 г. и включва посещения в страни като Гърция, Египет, Индия, Цейлон, Сингапур, Сиам, Китай и Япония. Придружаван от братовчед си, Георгиос, принц гръцки и датски, руският царевич пристига в японския град Нагасаки.

Една вечер на борда на лодката на царевича се качват двама японски майстори на татуировки. На следващата сутрин престолонаследникът направи следната бележка в дневника си.

„16 април. Вторник. Събудих се в прекрасен ден, брегът ме примамваше. Улиците и къщите в Нагасаки правят удивително приятно впечатление: всичко е идеално почистено и изглежда подредено, приятно е да влезеш в къщите им, а самите японци и японки са толкова сърдечни и дружелюбни хора. Върнахме се на фрегатата в 5 часа за чай. След вечеря реших да си направя татуировка на дракон на дясната ръка, която ми отне точно седем часа – от 21 ч. до 4 ч. сутринта! Достатъчно е веднъж да преживея подобно удоволствие, за да ме разубеди да се захващам с него отново. Драконът се получи доста добре. А ръката изобщо не ме болеше!“

Драконът

Свободни източници

Татуировката на предмишницата на наследника представлява дракон, който сякаш се извива от долната част на предмишницата нагоре към лакътя. Драконът е изобразен с рога и дълги мустаци, както и с шипове, растящи по гръбнака на съществото. Муцуната му е отворена, застинала в зловеща насмешка.

Причината, поради която наследникът е решил да си направи татуировка, не е известна със сигурност. Смята се обаче, че Николай се е вдъхновил от Алберт Виктор, херцог на Кларънс и Авондейл, който имал подобна татуировка в Япония в края на 70-те години на XIX век.

Относно причината, поради която престолонаследникът е избрал дракона, съществуват множество теории. Някои смятат, че драконът олицетворява власт, сила и мъдрост. Ако тази теория е вярна, черният дракон се смята за символ на властта на наследника и се вярва, че ще дари символична защита на своя собственик.

Свободни източници

Алтернативна теория твърди, че драконът е бил очевиден избор за бъдещия император, тъй като той е роден в годината на дракона според китайския зодиакален календар.

По ирония на съдбата татуировката не е единственият белег по тялото на царевича, когато той напуска Япония и заминава за Русия. На 11 май 1891 г. един от придружаващите го японски полицаи, Цуда Сандзо, се опитва да убие руския престолонаследник. Въпреки че нападението е неуспешно, мечът на Сандзо оставя на Николай II деветсантиметров белег от дясната страна на челото му.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest