Защо норвежки учен се опита да прекара през границата косата на руски студентки?

Московският окръжен съд в Санкт Петербург привлече към административна отговорност гражданин на Норвегия, който се опита да вземе проби за руска коса от студенти по медицина.

Според портала „78.ру“ съвместната пресслужба на съдилищата на северната столица е съобщила, че на 31 август 2018 г. митничарите на летището в Пулково решават да проверят багажа на мъж, който се е отправил към Норвегия. По време на проверката те са намерили недеклариран товар, а именно 76 хартиени плика, в които имало образци на коса. Експертиза показва, че образците са косми от човешка глава. Тъй като те не принадлежат към товар за лична употреба, трябвало да бъдат декларирани, пише в. „Взгляд“.

Норвежецът не се яви в съда, въпреки че бил предупреден за времето и мястото на съдебното заседание. Също така процесът е игнориран от адвоката му, който поиска наказание под формата на конфискация на косата.

Изданието отбелязва, че гражданинът на Норвегия е учен, пътувал от Архангелск през Санкт Петербург. Носил е със себе си пликове с коса на студенти по медицина. Норвежецът заяви, че пробите са събрани като част от руски проект, ръководен от Архангелския университет. Като водещ учен на този проект, норвежецът взел проби, за да ги анализира, използвайки метод, наличен само в Шотландия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest