Защо не приеха AK-107 на въоръжение?

Този автомат можеше да заема мястото на АК-12 в ръцете на съвременната армия, но сега събира прах в складовете на концерн „Калашников“.

В началото на 2010-те концерн „Калашников“ създаде свръхточния автомат АК-107, който трябва да се превърне в главното оръжие на комплекта „Ратник“ и руската армия за десетилетия напред. Въпреки всичките си плюсове, той не премина армейския конкурс. Защо?

Характеристики на AK-107

Ключовата особеност на автомата AK-107 е балансираната автоматика. Тази конструкция предполага наличието на не едно, а на две газови бутала наведнъж, които се движат в противоположни посоки. По този начин второто бутало компенсира импулса на това, което тласка затвора. Благодарение на това откатът на оръжието намалява.

„Балансираната автоматика повиши кучността на стрелба на автомата „Калашников“ с 20% в сравнение с АК-74М, който беше на въоръжение по това време. Тези 20% са много сериозен показател, особено в ръцете на нетрениран боец ​​при стрелба от нестабилно положение“, каза за Russia Beyond професорът в Академията на военните науки Вадим Козюлин.

Според него балансираната автоматика повишава тактико-техническите показатели на автомата „Калашников“ при стрелба на всякаква дължина в сравнение с традиционните модели от последните години.Виталий В. Кузмин/www.vitalykuzmin.net

В конструкцията са предвидени две възвратни пружини – едната е разположена на обичайното място между задната стена на цевната кутия и затворната рама, а втората е между затворната рама и балансьора и се свива между тях при отваряне на затвора.

„Това техническо решение позволява да се разреши традиционният проблем с АК – кучността на стрелбата; за което ‘Калашников’ десетилетия говори и казва, че М-4 е по-добър“, отбеляза експертът.

AK-107 има нов режим на стрелба с отсечка по три изстрела (по-късно в AK-12 този режим е преработен за два изстрела).

Автоматът също имаше планки „Пикатини“, които позволяват на обикновените бойци да монтират прицелни приспособления на оръжието. Също така в задната част на цевната кутия е инсталиран регулируем диоптричен прицел, който заменя традиционния мерник на АК.

Основният недостатък на AK-107

„Всички оръжия в Русия преминават изпитания за якост, одобрени от 50-те години на миналия век. Има цял комплекс от изпитания – стрелба в запрашена среда, ниски температури, при проливен дъжд, случват ли се случайни изстрели, когато оръжието загрее и т.н. Механизмите на новия АК-107 се оказаха чувствителни и не издържаха на армейски изпитания. А в руската армия главният показател за качество е надеждността и работоспособността при всякакви условия“, добави Козюлин.

Според него на конструкторите се наложило да се откажат от техническата разработка, тъй като намалява работоспособността на оръжието в трудни бойни условия. „Следователно ‘Калашников’ се отказа от своето ноу-хау в полза на по-опростената автоматика на АК-12, но с редица допълнителни ергономични решения, които повишават ефективността на боеца ​​на бойното поле“, отбеляза експертът.

Можете да прочетете за новия руски AK-12 в тази статия Russia Beyond.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest