Общество

Защо наричат този град „южната столица“ на Русия?

Ростов на Дон, един от най-големите градове в страната, е известен още като „вратата към Кавказ“ и „руския Чикаго“.

Legion Media

Освен Москва, Русия си има и т.нар. „северна“ и „южна“ столица. И докато никой не се съмнява коя е първата – прекрасният Санкт Петербург, то мнението за втората не е толкова единно. За почетната титла се борят едновременно няколко града. Въпреки това, повечето хора все пак са склонни да смятат, че първенството принадлежи на Ростов на Дон.

Legion Media

Градът е разположен на брега на р. Дон на 40 км от Азовско море. Днес в него живеят над 1,1 милиона души (по този показател той изпреварва близките си конкуренти – Сочи и Краснодар). Освен това, от 2000 г. Ростов на Дон е административен център на Южния федерален окръг (цялата страна е разделена на осем федерални окръга), който включва три републики, три области, Краснодарския край и града от федерално значение Севастопол.

Свободни източници

Историята на този голям и бързоразвиващ се мегаполис започва от малка гранична митница, създадена на границата на Руската империя с указ на императрица Елисавета Петровна през 1749 година. Дванадесет години по-късно започва строителството на крепост, кръстена на св. Дмитрий Ростовски.

План на крепостта на Дмитрий Ростовски от  1768 г.

План на крепостта на Дмитрий Ростовски от 1768 г.Свободни източници

Общата дължина на укрепената, построена във форма на звезда крепост, достига 3,5 км. В различни епохи тук служат най-добрите военачалници в руската история: генералисимус Александър Суворов, който няма нито едно загубено сражение, и непобедимият военноморски командир Фьодор Ушаков. Самата крепост така и не участва никога в бойни действия.

Свободни източници

В началото на XIX в. около крепостта вече се е оформил цял град, който хората започват да наричат Ростов. Но заради това, че го бъркат с Ростов Велики, разположен в Северна Русия, към името на южния град добавят пояснението „на Дон“.

Преди Октомвтийската революция

Преди Октомвтийската революцияСвободни източници

През Ростов на Дон минават много от маршрутите, водещи до южните райони на империята. През 1875 г. тук е открита най-голямата в региона железопътна гара, известна като „вратата към Кавказ“. Скоро така започват да наричат и самия град.

Първият жп мост

Първият жп мостСвободни източници

В началото на XX в. Ростов на Дон става известен и като „руския Чикаго“, тъй като по онова време той е един от водещите промишлени центрове в империята. В града работят около 140 предприятия, една трета от които са с чуждестранен капитал.

Офицерски караул посреща А.И. Деникин, 1919 г.

Офицерски караул посреща А.И. Деникин, 1919 г.Свободни източници

Всички тези постижения са зачеркнати от започналата през 1917 г. гражданска война в Русия. В хода на кръвопролитния конфликт Ростов на Дон дълго служи като един от главните опорни пунктове на Бялото движение. Едва в началото на 1920 г. градът е превзет от Червената армия.

Свободни източници

В хода на Втората световна война Ростов на Дон неколкократно минава от едни в други ръце. На 21 ноември 1941 г. е превзет от части от немската Първа танкова дивизия, но още на 29 ноември съветската войска успява да изтласка противника от града. Това е първата голяма победа на Червената армия в тази война.

По време на нацистката окупация, 14 февруари 1943 г.

По време на нацистката окупация, 14 февруари 1943 г.Свободни източници

След катастрофалния провал на съветското настъпление край Харков през май 1942 г. Вермахтът предприема мащабно настъпление към Дон, Волга и Кавказ и на 24 юли отново завладява града. Окончателното освобождение на Ростов на Дон се случва едва след триумфа на съветската войска край Сталинград на 14 февруари 1943 година.

автор:

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest