Общество

Защо на Чукотка времето няма значение?

Не, разбира се, тук има време – с 9 часа напред в сравнение с Москва.

Само че за планиране на придвижвания из региона не можете да се ориентиране много за времето. В крайна сметка основното тук са климатичните условия.

Чукотка е най-отдалеченият регион на Русия, където започва новият ден, както поетично говорят за нея журналистите. Именно тук минава линията за смяна на датата и времето изпреварва Москва с 9 часа. Само че времето тук тече по съвсем различен начин, особено за тези, които идват тук от големите градове и са свикнали да правят планове.

Legion Media

Разстоянието не зависи от времето

Вече сме разказвали как живеят хората в столицата на Чукотка, град Анадир, който е най-скъпият град в страната. Ако погледнете картата, изглежда, че селищата в региона не са отдалечени много едно от друго: например от Анадир до Егвекинот, голямо селище, има само на 230 километра. Между градовете Певек и Билибино – 240 километра. Можете ли да си представите, че ще ви отнеме седмица-две, за да преодолеете тези километри? Впрочем това могат да бъдат и два часа или пък три денонощия. Не зависи от вас.

Legion Media

Чукотският полуостров е огромна територия с размерите на няколко европейски държави, където живеят само 50 000 души. По-голямата част от него е безкрайна тундра, изрязана от високи хълмове. Пътища тук има само в населените места и можете да стигнете от едно до друго или с хеликоптер, или с високопроходим автомобил. Колко време ще отнеме, не решавате вие, а метеорологичните условия, а те в Чукотка са много капризни и много различни.

Legion Media

Ето един пример: в точката на тръгване и дестинация е ясно и спокойно, но въпреки това няма да летите, защото между тях има ужасна снежна буря и мъгла. Гледате времето, гледате сайтовете на летищата и изобщо не разбирате защо няма самолет. И можете да чакате заминаването не един или два дни, а няколко седмици.

Legion Media

„Всеки път, когато стигнем до летището, ни очаква игра с отгатване: „Ще излетиш – няма да излетиш“, споделя Анна от Анадир. „Човек не може по телефона да се резервира билет, трябва да присъства лично! И ето хората стоят край касата цял работен ден с надеждата, че ще им провърви! И това може да продължи седмица, та и повече“.

Legion Media

За Певек, който е най-северният град в Русия, жители оставят ето такива отзиви: „Закъсненията на полетите са нещо обичайно. Преди да отидете на летището за полет, обадете се на гишето за информация, най-вероятно полетът е отменен и не е нужно да отивате.

А как тук пътешестват?

Константин Чалабов/Sputnik

Руснаците, които живеят на „континента“, са свикнали да купуват билети онлайн, когато имат нужда. Било то половин година, било то няколко часа преди заминаване и дори придирчиво избират с коя авиокомпания да летят. Нищо подобно не може да се очаква в този регион.

Анна Сорокина

Само няколко авиокомпании летят и ако „пуснат“ билети месец предварително, те бързо се разграбват. И тук можете да видите такова явление като регистрация за кацане в деня на заминаването. С наземния транспорт историята е същата.

Росконгресс

„Те имат таксита–снегоходи“, разказва алтайският пътешественик Алексей Котелников, който лично се сблъсква с дълги чакания на транспорта по време на експедицията си. „Станах свидетел как един местен уговаряше друг да го закара до село, което е на 250 км. Готов беше да плати 60 000 (около 1000 евро), а „таксиметровият шофьор“ не се съгласяваше – било прекалено евтино“. 

Росконгресс

Това обаче не означава, че местните жители не пътуват никъде. Те просто са свикнали и знаят как да чакат и разбират, че е безсмислено да се борят „с времето“.

Росконгресс

„Само след два дни (ако не сте в населено място) вече няма да възприемате дните от седмицата, просто вече няма да имате нужда от тях“, пише туристическият гид от Анадир Евгений Басов в своя блог и препоръчва за пътешествието просто да се планира повече от „класическото механично време“. 

Аpchukotki.ru

Apchukotki.ru

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest