Защо MW нарече Су-57 „въздушен снайпер“?

Military Watch обясни как Су-57 може да пробие въздушната отбрана на противника.

Американското издание обърна внимание на това, че Су-57 е не просто изтребител за превъзходство във въздуха, но и „въздушен снайпер“, способен да поразява ключови наземни цели.

Терминът „въздушен снайпер“ вероятно най-широко е използван за изтребителя F-14D Tomcat на американските ВМС, напомня авторът. Разработеният десетилетилетия по-късно Су-57 е снабден с още по-мощен радар. Това му позволява ефективно да изобразява обстановката не само във въздуха, но и на земята.

Противорадиолокационната ракета Х-58УШК с дължина около 5 м и обсег от над 150 км отлично подхожда за изпълнение на снайперски функции. Тя е способна да пробие вражеската ПВО и да заслепи средствата за наземен контрол. Такива атаки могат ефективно да се допълват с използването на Р-37М – най-далекобойната управляема ракета „въздух-въздух“ в света. Тя е идеална за неутрализация на „летящи радари“ E-2 Hawkeye и E-3 Sentry.

Конструкцията на изтребителя му дава преимущество пред F-35 – единствения произвеждан днес западен изтребител от пето поколение, който е значително по-слабо въоръжен и има по-малък обсег на полета, цитира „Российская газета“.

Високата скорост, височината на полета и скритостта на Су-57 също така му позволяват да пробива отбраната на противника и да нанася удари по ключови обекти в тила.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest