Защо Москва не затваря метрото?

В цялата история на московските подземни железници има само един ден, в който те не работят. И то не цял.

Московското метро няма да затваря заради ситуацията с коронавируса, обеща кметът на града Сергей Собянин. „Метрото технически е създадено така, че влаковете трябва постоянно да са в движение, да раздвижват въздуха, за да могат всички мрежи да са в добро състояние“, каза той в ефира на ТВ „Россия 1“ в отговор на въпрос за мерките срещу коронавируса в града. А, ако се спре метрото, ще трябва да се възстановява половин година. „Затова при всякакви ситуации метрото ще работи“.

Какво ще стане, ако закрият метрото?

Reuters

И все пак руските експерти смятат, че технически е възможно да се затвори метрото за пътници: такива карантинни мерки бяха приети в Ухан, един от най-големите градове в Китай, както и в украинската столица Киев.

Да, Москва от време на време закрива някои участъци от метрото за ремонти.

Не е просто като да спреш светлините и да разпуснеш служителите по домовете им: трябва сътрудниците в метрополитена да продължават да следят системите за вентилация и състоянието на линиите.

Въпросът е друг – какво ще стане с града, ако частично затворят метрото, и доколко това може да бъде компенсирано с други мерки, обяснява пред Russia Beyond старшият научен сътрудник от Центъра за изследвания на транспортните проблеми в мегаполисите Павел Зюзин.

„Трябва да има готов наземен транспорт, нужен е максимално опростен ред за онлайн доставки на продукти, лекарства и други необходими средства, на първо място, защото върху тях пада най-голямото натоварване. И, разбира се, това ще повлече със себе си масово увеличение на автомобилите в града“, твърди Павел и припомня, че в Москва е имало случаи на сривове в движението на влаковете.

Иля Питалев/Sputnik

Най-мащабният сред тях е авария от 25 май 2005 г., която видимо става заради претоварване на енергийната мрежа в града. Тогава заради масовото изключване на електроенергията движението на метрото в 11 сутринта е прекратено в 52 от 170-те станции на метрото. Хиляди пътници са евакуирани от заседналите в тунелите влакове, никъде няма светлина. Успяват да възстановят работата на метрото едва до 9 вечерта.

А има ли случаи, в които метрото не е работило?

Всъщност от момента на откриването си през 1935 г. московското метро превозва пътници всеки ден. И днес това е най-популярният транспорт в града (през 2019 г. са го ползвали над 9,5 млн. души за денонощие!). трудно е да се повярва, но за това време има само един ден, в който метрото не отваря сутринта.

Аркадий Шайхет/Sputnik

И това е на 16 октомври 1941 година. По време на Великата отечествена война метрополитенът продължава да превозва хора, въпреки бомбардировките. Влаковете се движат до 10 вечерта, а след това на станциите се разполагат хора, за да се укрият от нощните авиационни удари по столицата на СССР. Най-страшните бомбардировки над Москва са през октомври и ноември 1941 година. И съветското ръководство дори взима решение да унищожи метрополитена, за да не отдава инфраструктурата на врага.

В нощта на 15 срещу 16 октомври работниците започват да демонтират ескалаторите и да премахват електрическите кабели, но сутринта решението е отменено. За няколко часа връщат всичко обратно и в 18:45 движението на влаковете е възобновено. А след това подновяват и строежите на нови станции и тунели.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest