Защо Ленин избира псевдонима „Ленин“?

Най-известният псевдоним на Владимир Улянов е само един от сто варианта.

Разказваме ви какво (или кой) стои зад известната измислена фамилия.

Болшевиките се нуждаят от конспиративни псевдоними. Използването на няколко едновременно е норма. Преди революцията никой не носи истинското си име – нито в ъндърграунда, нито в медииите. Владимир Улянов, лидерът на световния пролетариат, има 146 псевдонима: 17 чуждестранни и 129 руски. Това е почти пет пъти повече от Йосиф Сталин. „Ленин“ е най-известният от тях, под който той най-често подписва своите статии и творби. Улянов обаче никога не казва защо избира този псевдоним за себе си. И така, откъде идва? Ето трите най-популярни версии.

Това е име на река и вътрешнопартийна шега

Getty Images

Псевдонимите, образувани от най-разпространените руски имена, са най-популярни в революционните среди. Следователно предположението, че „Ленин“ е образувано от женското име Лена, се счита за най-вероятно.

Олга Улянова, племенницата на Ленин, си спомня: „Имам основание да вярвам – пишеше баща ми, – че този псевдоним произхожда от името на река Лена <…>. Владимир Илич не взема псевдонима Волгин [произлиза от името на друга известна руска река – Волга], тъй като е много използван, в частност, както знаете, от Плеханов, както и от други автори“.

Изследователите са съгласни, че вероятно псевдонимът на Ленин наистина е производно на река Лена. Но има версия, че Ленин го избира единствено като шега спрямо Георгий Плеханов, който често използва името Волгин.

Това е фамилията от фалшив паспорт на починал чиновник

Революционерът се подписва за първи път под псевдонима Ленин (по-точно – Н. Ленин) през 1901 г. под своите работи в печата. Всъщност той се превръща в авторски псевдоним. Това се случва към момента, в който приятелка на Ленин му дава паспорта на баща си – Николай Егорович Ленин – с променена дата на раждане. През 1900 г. Улянов трябва да замине в чужбина и се нуждае от фалшиви документи.Регистрационна карта на Отдела за опазване на обществената сигурност и ред на името на Владимир Улянов-Ленин, 1895 г.

Регистрационна карта на Отдела за опазване на обществената сигурност и ред на името на Владимир Улянов-Ленин, 1895 г.Getty Images

Историкът Владлен Логинов смята, че след като пътува с този паспорт, Улянов решава да не се разделя с това фамилно име. Кой е Ленин? Фамилията, заедно с титлата благородник, е дадена през XVII в. на казак за заслуги в завладяването на Сибир и създаването на зимовка на река Лена. Николай Егорович Ленин – негов потомък, който се издига до ранг на държавен съветник, се пенсионира и се установява в Ярославската губерния.

Има обаче нещо смущаващо: същият този Николай Ленин умира през 1902 г., година по-късно, след като Улянов за първи път използва този псевдоним.

Ленин много харесва Лев Толстой

Владимир Ленин (1870-1924) напуска Държавния педагогически институт след сесия на Първия всеруски конгрес по образованието 1918 г.

Владимир Ленин (1870-1924) напуска Държавния педагогически институт след сесия на Първия всеруски конгрес по образованието 1918 г.Getty Images

Лев Толстой има повест „Казаци“, където герой на име Оленин е изпратен в изгнание в Кавказ и се влюбва в живота далеч от цивилизацията. Ленин обича творчеството на Толстой, съпругата му – Надежда Крупская, си спомня, че по пътя към сибирското изгнание Ленин чете именно тази повест. 1898 г. е, а според Ленин Толстой е „огледало на руската революция“. Писателят и историк Алексей Голенков смята, че е много вероятно фамилията на героя да е прототип на известния псевдоним.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest