Защо Ким Чен ун продължава да лети на остарял съветски самолет?

Докато целият свят отхвърля остарелия съветски самолет Ил-62, лидерът на Северна Корея все още го използва като свой „Борд №1“.

Не се знае много за причините за това: може би няма алтернативи, а може би това е единственият самолет, на който може да се довери.

Ил-62 е първият самолет за междуконтинентални полети на Съветския съюз. Когато за първи път се издига в небето през 1963 г., той е най-големият пътнически самолет в света.

Давид Шоломович/Sputnik

За разлика от предшественика си, турбореактивният Ту-114, Ил-62 не е базиран на военен самолет.

Галина Кмит/Sputnik

Ту-114 превъзхожда Ил-62 по някои технически характеристики – като разход на гориво и обсег на полета. Въпреки това Ил-62 е по-бърз, по-надежден и много по-удобен, а това играе немалка роля в международния въздушен трафик.

Tunkel/Sputnik

Пътувайки между континентите, Ил-62 цели да покаже СССР в добра светлина пред чужденците.

Sputnik

Ил-62 придобива популярност далеч отвъд границите на Съветския съюз и съюзниците му. Air France, Japan Airlines и KLM Royal Dutch Airlines също са сред операторите на самолета.

Getty Images

В продължение на десетилетия вариантът Ил-62М е „Борд №1“ за съветските и руските лидери, докато Ил-96 не го замества през 1995 година.

Александър Сенцов/ТАСС

Днес повечето оператори на Ил-62 по света вече не го ползват за пътнически транспорт. Самолетът обаче все още се ползва от руското министерство на отбраната и ЕМЕРКОМ.

Марина Лисцева/ТАСС

Въпреки това има изключения. Например Судан, който все още превозва с него правителствените членове.

Тоши Аоки/Wikipedia

Днес Северна Корея си остава основен оператор на Ил-62. Освен трите самолета, използвани от местната компания Air Koryo, един Ил-62 служи на лидера на страната Ким Чен ун.

AFP

През 2002 г. Европейският съюз забрани полетите на Ил-62 над територията си, тъй като самолетът не отговаря на шумовите изисквания на ЕС.

Марина Лисцева/ТАСС

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest