Защо камионите „КамАЗ“ са най-добрите в света

Считан от мнозина за един от най-силните камиони в света, „КамАЗ“ не само превозва товари.

Той е незаменим помощник на военните и полицията, като същевременно е многократен шампион на рали „Дакар“.

КАМАЗ-5320

Бордовият КАМАЗ-5320
Бордовият КАМАЗ-5320Кузнецов/Sputnik

Първият „КамАЗ“ се появява през 1976 година. Това е легендарният КАМАЗ-5320, който остава в производство почти 25 години. Съветските конструктори бързат да задоволят нуждите на съветската индустрия по онова време. През първата година 21 камиона слизат от поточната линия всеки ден. Камионът е изпратен и на съветските войски в Източна Германия.

КАМАЗ-5320 е лесен за шофиране, има по-удобна кабина в сравнение с други камиони и се представя доста добре на неравен терен. Качеството на частите в първите камиони обаче може да бъде и по-задоволително. Това води до чести повреди, при които дори ремонти не могат да помогнат. Този недостатък е поправен в следващите модели.

КАМАЗ-4310

Виталий В. Кузмин/www.vitalykuzmin.net

Този „работен кон“ на Съветската армия вече е в производство от 40 години. Особено доволни от камиона са войските, разположени в Афганистан. Надежден и удобен, той е добър както за превоз на товари, така и за войници. КАМАЗ-4310 с монтирано противовъздушно оръдие се превръща в мощно оръжие, перфектно за прикриване на транспортни колони.

КАМАЗ-4326-9 ВК

Red Bull Content/Global Look Press

Многократен шампион на многобройни рали състезания, КАМАЗ-4326-9 ВК е основната машина на екипа на КАМАЗ в моторните спортове от 10 години. 9-тонният камион лесно ускорява до скорост от 140 км/ч по неравен терен, като същевременно остава изненадващо тих.

КАМАЗ-6350

Виталий В. Кузмин/www.vitalykuzmin.net

КАМАЗ-6350 обикновено се смята за един от най-успешните камиони на компанията досега. Той ефективно служи както в студове, така и в горещини, поради което е много популярен сред руските арктически войски и въоръжените сили на Саудитска арабия.

Модификацията 63501 на камиона, известна като „Мечка“, е проектирана така, че лесно да носи тежки артилерийски оръдия с общо тегло до 12 т, включително боеприпаси и екипаж.

КАМАЗ-63968 „Тайфун“

Бронеавтомобили
Бронеавтомобили „Тайфун-К“ на съвместна тренировка на комбинирания параден разчет, механизирани колони и авиация за Парада на ПобедатаЕвгений Биятов/Sputnik

Горчивият опит от войните в Афганистан и Чечения показва, че превозването на войници в обичайните камиони често може да доведе до големи жертви, в случай че тези уязвими превозни средства попаднат в засада. Ето защо са проектирани бронетанковите машини „Тайфун“, които са добре защитени от експлозивни устройства и тежки картечници.

В момента „Тайфун“ се използват от руската военна полиция, сапьори, военно разузнаване и специални части.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest