Общество

Защо „Калашников“ все още е най-надеждният автомат в света?

За да бъде прието на въоръжение, оръжието трябва да премине през най-тежките оперативни тестове в света, които не може да издържи никое друго оръжие на света.

Автомат „Калашников“ остава единственият, който може да функционира в пустинята или в снежни бури, в тропически дъждове или в силно запрашена среда. Тези функционалности превръщат оръжието в предпочитан избор за редица армии по цял свят.

Попитахме представители на концерн „Калашников“ как са успели да създадат толкова уникално оръжие още през 1947 г. и защо, 70 години след раждането си, то остава най-надеждното оръжие.

Как „Калашников“ става толкова непретенциозен автомат

Александър Кряжев/Sputnik

„Има няколко причини ‘Калашников’ да е едно от най-надеждните автоматични оръжия. Първата причина се крие в руската система за изпитание и оценка на оръжията. Тази система, създадена след Втората световна война, анализира опита от Великата отечествена война и впоследствие са въведени нови подобрени изисквания за малките оръжия. Оттогава водещ приоритет винаги е била надеждността – ако дадено оръжие не работи в реалната среда, където ще бъде използвано, останалото просто няма да има никакво значение“, споделя Владимир Онокой, който оглавява отдела за военнотехническо сътрудничество в концерн „Калашников“.

Както отбелязва той, с времето изискванията са подобрени и адаптирани. Например днес както оръжието, така и електронната оптична система преминават изпитания.

„Втората причина е качеството на продукцията и обемът работа, вложен в новото поколение ‘Калашников’ от проектантите. Те изследват, тестват и навлизат във всеки детайл. Така, когато руските автомати ‘Калашников’ бяха тествани наред с техни реплики, произведени в други държави, само руските преминаха изпитанията“, отбелязва експертът.

Какви тестове трябва да минат руските оръжия

Валерий Мелников/Sputnik

През 2020 г. лично аз посетих един такъв обект, където военните инженери тестват оръжия, за да разберат дали системата действително може да работи при най-тежките условия по цял свят.

Заводът се намира в московските предградия и в него има няколко камери, които имитират пустинни и снежни бури, както и тропически дъждове и други екстремни метеорологични условия. Буквално времето на най-суровите места по света, където евентуално може да бъде използвано оръжието.

Провеждат се няколко поредни теста – първо инженерите нагряват автомата до 60 градуса по Целзий и го слагат в „пустинята“ – стаята, където най-новите технологии имитират пясъчни бури, за да може пясъкът да навлезе в механизмите на оръжието. След това един от инженерите отнася автомата на съседното стрелбище, за да разбере дали то все още може да функционира. Според инженерите от завода много автомати, произвеждани по света, в този момент отказват.

После автоматът отива в тропическа камера, която имитира силни дъждове, които попиват в пясъка, което обикновено блокира работата на подвижните части. Ако оръжието все още може да работи при подобни условия, то заминава за последната камера при температура под нулата, където водата, прахът и мръсотията в него замръзват и обездвижват подвижните части.

Едва след като автоматът мине всички тези последователни тестове, той може да премине към стрелковите изпитания и да бъде предложен за приемане на въоръжение в руската армия.

Технически разлики между „Калашников“ и конкурентите

„Комсомолская правда“/Global Look Press

Платформата на автомата „Калашников“ минава тези тестове без никакви проблеми. Според Онокой всичко това се дължи на характеристиките на дизайна, които го отличават от директните американски, немски, чешки и израелски конкуренти.

„Дизайнът на ‘Калашников’ гарантира надеждност – луфтовете позволяват пясъка и мръсотията да паднат на дъното на цевната кутия, където не пречат на работата му, а газовата система е проектирана така, че да осигури достатъчна скорост на подвижните части, за да може оръжието да работи във всякаква среда“, обяснява експертът.

А бившият снайперист от ФСБ Иван Алексеев ми каза, че броят на подвижните части в „Калашников“ е сведен до минимум. Оръжието е с прост дизайн, който работи с повишен честота на действие на изпускателния механизъм, който на свой ред изхвърля целия прах и мръсотия от автомата.

„Мръсотията не полепва по корпуса и не засяда в малките части, каквито има в американските и немските автомати. Именно те не им позволяват да работят в тежки условия. Чужденците може и да имат по-високотехнологични и по-прецизни оръжия, но нашите са направени за човек, който никога не е хващал оръжие в ръце и може да се справи с него във всяка ситуация“, отбелязва експертът.

Защо чуждите компании не произвеждат толкова надеждни оръжия

Андрей Александров/Sputnik

„Те не правят автоматите си толкова устойчиви на мръсотия, защото правят засада от блатото. Американците и европейците готвят оръжията си за войните на бъдещето с точни операции и нощни конфликти, а нашето военно командване смята, че все още ще има конфликти, като тези от Втората световна война, където пехотинците са седели в окопите и са тръгвали на фронтални атаки. Това са два различни начина на водене на война и те изискват различни оръжейни системи“, казва Алексеев.

Той си спомня едно експериментално „изтезание“ на М-16 и АК-74. Според него М-16 започва да дава дефекти след шест поредни пълнителя, а съветският АК-74 продължава да стреля.

„Не знам на кого му трябват 200 поредни изстрела от автомат при реална битка, но нашето оръжие ще продължи да работи при подобна ситуация“, хвали се той.

Експертът отбеляза още, че американските и европейските армии имат по-добри системи за снабдяване. Ако някои оръжия излязат от строя, поделенията за снабдяване веднага доставят нови оръжия.

„В същото време руснаците са създали оръжията си така, че да работят винаги. Това е за сметка на точността и възможността за монтиране на допълнително оборудване. АК определено е най-доброто масово оръжие за армията, а американските и европейските еквиваленти определено са по-добри за прецизни операции“, заключава той.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest