Защо жените в православните църкви в Русия покриват главите си?

Тази православна традиция се дължи на апостол Павел – и докато повечето християни в света вече не го правят, Руската православна църква все още настоява за това.

Ако сте отгледани в православната традиция в Русия и посещавате православни църкви от време на време, дори в детството си, има едно нещо, което определено би ви шокирало, стъпвайки в католическа или протестантска църква (да речем, че сте на екскурзия в Европа): жените свободно влизат в църквите с голи глави.

В православната традиция това е немислимо. Разбира се, никой не би изгонил гологлава жена от православна църква, но е много вероятно да се сблъска с някои неодобрителни и осъдителни погледи, особено от местните бабушки (винаги ще намерите по няколко бабушки в православна църква в Русия). Причината е проста: в православна църква жената трябва да носи забрадка. Но защо?

Авторитетни източници

Сергей Бобилов/TASS

В исторически план е уместно всички християнски жени да си слагат шал на главата, тъй като традицията се заражда през доста древни времена. В 1 Коринтяни 11, апостол Павел казва: „А всяка жена, която се моли или пророкува гологлава, засрамва главата си, защото това е едно и също, като да е с бръсната глава.“

Руският богослов Сергей Худиев обяснява думите на Павел: „В античната култура косата се счита за най-колоритния елемент от женската красота и покриването ѝ показва скромност. Гръцките хейтайри (куртизанки) ходят без шал, докато семейните жени покриват главите си, показвайки лоялност към съпруга си. „По този начин, с помощта на Павел, започва традицията: скромните жени (т.е. богобоязливите християнки) трябва да покриват главите си.

„Комсомолская правда“/Global Look Press

Днес традицията все още стои в православното християнство, въпреки че е създадена преди 20 века. Както патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, наскоро отговори в интервю: „Защо имаме нужда от забрадки в църквите? Защото хората трябва да мислят за молитви, докато са в църква. Когато влезе красива жена (с непокрита коса), тя естествено привлича вниманието – и разсейва от светата служба.“

Алтернативен подход

В света има множество християнски вероизповедания, които пускат жените да влизат в църквите с непокрити коси. Дори Римската католическа църква, колкото и консервативно да изглежда, започва да го допуска по време на Втория ватикански събор от 1962-1965 година. Днес, както казва руският католически свещеник Кирил Горбунов: „Покриването на главата на жената напълно е загубило смисъла си в съвременната култура“. Въпреки това източноевропейските християни наричат ​​себе си православни с някаква причина – и не искат да забравят традициите на ранните християни.

Въпреки това има някои други православни църкви, разположени извън Русия, които са се отказали традицията – но по различна причина. Например, в няколко балкански държави православните жени не слагат забрадки в църквите, за да избегнат сходство с мюсюлманските жени, носещи хиджаби. Но тъй като Русия няма горчива история на ислямизация, изглежда, че забрадките са традиция, която скоро няма да си отиде.

автор: ОЛЕГ ЕГОРОВ

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest