Общество

Защо главният режисьор на Третия райх Лени Рифенщал посещава Русия

Лени Рифенщал снима филми по поръчка на Хитлер и Гьобелс.

Кинопродукциите ѝ създават не само образа на национал-социализма, но и нейния собствен образ на активна пропагандистка на Третия райх. Но през 2001 г. тя посещава Русия на кинофестивал и ѝ връчват награда за принос в киноизкуството. Как се получава така?

Ежегодният международен кинофестивал „Послание към човека“ се провежда в Санкт Петербург от 1989 година. Както е прописано в първия регламент, този фестивал е създаден „с цел да се способстват контактите и обменът на идеи между кинематографистите от различни страни, разработващи в творчеството си темите за доброто, социалната справедливост и мира“. В този контекст поканата на Лени Рифенщал на фестивала през 2001 г. изглежда доста необичайно.

Юрий Белински/ТАСС

Режисьорката се запознава с Адолф Хитлер през 1932 година. И още на следващата година министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс ѝ предлага да заснеме филм за срещата на Националсоциалистическа германска работническа партия (НСДАП). След това има още няколко киноленти, посветени не само на срещите на НСДАП, но и на Летните Олимпийски игри през 1936 г. в Берлин.

През април 1945 г. Рифенщал е арестувана от американците. През 1948 г. по време на процеса по денацификация я оправдават.

Legion Media

56 години след падането на Хитлерова Германия Лени Рифенщал посещава Русия за фестивал на неигровото кино. Лентите ѝ „Триумф на волята“ и „Олимпия“са показани в рамките на специалната програма „Документално кино в тоталитарните държави“. Предполага се, че „Триумф на волята“, посветен на събора на НСДАП, ще бъде демонстриран в един от най-старите кинотеатри на Санкт Петербург – „Аврора“. Той не спира излъчванията дори по времето на Блокадата на Ленинград.

Legion Media

Поради масови протести представянето на лентата на Рифенщал е преместено в Дома на киното и се провежда при закрити врати.

Директорът на фестивала Михаил Литвяков връчва на Рифенщал приз за принос в киноиндустрията. Обществото се разделя на два лагера: някои говорят за кощунство и изразяват протест, че германката, която снима филми по поръчка на фюрера и отчасти носи отговорност за събитията от миналия век, е посрещната с почести в Санкт Петербург. А някои се радват на възможността да се срещнат с живата легенда на киноизкуството.

Legion Media

И все пак Михаил Литвяков две години след фестивала ходи по различни инстанции – като прокуратурата и Държавната Дума – за да се оправдава за поканата на най-нееднозначната фигура в киноиндустрията на ХХ век.

автор: АЛИНА ХОХЛОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest