Общество

Защо диетата е толкова важна по време на бременност?

Диетата играе решаваща роля по време на бременност, тъй като влияе пряко върху здравето и благосъстоянието както на майката, така и на развиващото се бебе.

Ето някои причини, поради които диетата е важна по време на бременност:

  1. Хранителни нужди: Бременността увеличава хранителните нужди на тялото за поддържане на растежа и развитието на плода. Майката се нуждае от достатъчен прием на основни хранителни вещества като витамини, минерали, протеини, въглехидрати и здравословни мазнини, за да осигури правилно развитие на плода и да поддържа собственото си здраве.
  2. Развитие на плода: Развиващото се бебе разчита изцяло на диетата на майката за своето хранене. Адекватният прием на хранителни вещества като фолиева киселина, желязо, калций и омега-3 мастни киселини е жизненоважен за формирането на органите, костите и тъканите на бебето. Правилното хранене също помага за намаляване на риска от вродени дефекти и насърчава здравословния растеж.
  3. Майчино здраве: Бременността може да натовари допълнително тялото на майката. Здравословната диета може да помогне за предотвратяване на усложнения като гестационен диабет, прееклампсия и анемия. Освен това поддържа имунната система, намалява риска от инфекции и подпомага следродилното възстановяване.
  4. Регулиране на енергията и теглото: Бременността изисква допълнителна енергия, а добре балансираната диета осигурява необходимите калории за поддържане на повишените метаболитни нужди на майката. Въпреки това е важно да наддавате на тегло в рамките на здравословен диапазон, тъй като прекомерното наддаване на тегло или недостатъчното наддаване на тегло може да има отрицателни последици за майката и бебето.
  5. Храносмилателно здраве и дискомфорт: Хормоните на бременността могат да повлияят на храносмилането и да доведат до проблеми като запек, киселини и гадене. Здравословната диета, богата на фибри, течности и по-малки, чести хранения, може да помогне за облекчаване на тези неразположения и поддържане на правилната функция на червата.
  6. Настроение и благополучие: Хранителната диета може да има положително въздействие върху настроението и цялостното благосъстояние. Някои хранителни вещества, като омега-3 мастни киселини, са свързани с по-добро психично здраве. Храненето на балансирана диета може да помогне за стабилизиране на промените в настроението и да намали риска от пренатална и следродилна депресия.

Важно е бременните жени да се консултират със здравни специалисти или регистрирани диетолози, за да създадат персонализиран и подходящ хранителен план, който отговаря на специфичните им хранителни нужди по време на бременност. Всяка бременност е уникална и индивидуалните хранителни изисквания могат да варират.

След като получите добрата новина за бременността, бъдете нащрек, за да не изядете няколко три килограма, повярвайте ми, ще имате повече от достатъчно!

Значението на правилното хранене за улесняване на раждането и здравето на нероденото бебе не може да се подценява. Здравите бебета са физически по-силни и играят важна роля за по-лесното раждане. Като цяло тялото на жената по време на бременност е като ценна част от оборудването, което се нуждае от постоянна грижа, внимание и грижи.

Първото нещо, от което трябва напълно да се откажете, е излишните мазнини! Забравете за бързото хранене и пърженото! Изтрийте диетичните напитки, кофеина и алкохола от менюто!

Изключете всички продукти със светли нюанси: захар, готварска сол, брашно, бял ориз, картофи и хлебни изделия (зърнест хляб е възможен, но консумацията му трябва да бъде сведена до минимум).

Вашите ежедневни „приятели“ трябва да бъдат зеленчуци, билки, плодове, горски плодове, морски дарове, риба, пилешко, телешко (с ниско ниво на хемоглобин), млечни продукти, зърнени храни, ядки (не в масло!), семена, зърнени храни и сушени плодове .

Прием на протеини на ден в рамките на 75-90 грама. Източници на протеини: яйца, извара, месо, пилешко, сирене (с изключение на бри, камамбер), мляко, кисело мляко, крема сирене, ядки, семена, зърнени храни и др.

Без зеленина никъде! Айсберг, зеленчуци, маруля, авокадо, спанак (в малки количества, богат на желязо и фолиева киселина), боб, броколи, аспержи, грах, черен пипер, целина, зеле и кейл.

Консумирайте поне 2,5 литра вода дневно! Билковите чайове и пресните сокове също са добри, но те не са 100% заместител на водата.

Не забравяйте, че коремът ще започне да расте експоненциално едва към края на втория триместър! И размерът на плода зависи пряко от вас, от това колко калории консумирате всеки ден.

Погрижете се за себе си! Предстоят още нови и полезни статии!

АНАСТАСИЯ ИГНАТЕНКО

https://t.me/Anastasia_Ign

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest