Защо артилеристите ценят самоходките „Гвоздика“?

Самоходните артилерийски установки (САУ) 2С1 „Гвоздика“ в момента са едни от най-често срещаните САУ в света. Те са на въоръжение в близо 40 армии.

Тези самоходки продължават да се използват от руските военни. Има ги и в държавите от бившия Съветски съюз, както и във въоръжените сили на други страни, включително членки на НАТО, пише „Российская газета“.

Простотата и надеждността на „Гвоздика“ много се ценят от артилеристите в Азия и Африка.

При приемането си на въоръжение (преди половин век) 2C1 е най-добрата в своя клас. Конструкторите от Харковския тракторен завод до голяма степен използват знанията, получени при създаването на лекия брониран транспортьор MT-ЛБ, който по това време вече се е доказал във войските.

Инсталираните 122-мм гаубици 2А31 (направени в свердловското ОКБ-9) могат да поразяват цели с осколочно-фугасни снаряди на разстояние 15 200 метра.

Има и активно-реактивни боеприпаси с повишен обсег на стрелба до 21 900 метра. В боекомплекта влизат и „Китолов“ с лазерно насочване.

Максималната скорострелност достига до 6 изстрела в минута.

Самоходките са защитени от куршуми и шрапнели с лека броня. Мощността на двигателя е 300 к.с. Скоростта по шосе е 60 км/ч, а на вода – 4,5 км/ч. Запасът на хода е 500 км, като бойната маса е 15 700 кг, а екипажът се състои от 4 души.

„Гвоздика“ активно се използват от Ограничения контингент на съветските войски в Афганистан. Те влизат в битка от самото начало на Ирано-иракската война.

По-късно се включват и в десетки други въоръжени конфликти. В момента такива САУ воюват в Сирия, Йемен и Либия.

Миналата година бе съобщено, че Сърбия започва да обновява 2С1, които са получили електронно оборудване, което значително е повишило възможностите на тези бойни машини. Очаква се самоходките да бъдат модернизирани и в други страни.

Pin It on Pinterest