Защо американските военни се учат от Т-34 през 1943

В началото на 1943 г. от Нижни Тагил към Мурманск тръгват пет танка Т-34, след което са изпратени по море до Великобритания и САЩ.

Въпреки военните перипетии пътуването минава добре и през май два танка се озовават на брега на Чесапикския залив в американския щат Мериленд, където е и Абърдийнският изпитателен полигон.

Американските военни и конструктори възнамеряват да се възползват максимално от опита на СССР, за да създадат танк, способен да противостои на германските „Тигри“ и „Пантери“. Съветският съюз любезно се съгласява да сподели постиженията на танковата си индустрия, но за всеки случай изпитанията на Т-34 в САЩ, както съобщава изданието ИноСМИ, позовавайки се на Die Welt, се наблюдават от полковникa от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Василий Хлопов.

Американците оценяват високо прицелното устройство на 76-мм оръдие, което според тях е „най-доброто в света“ по надеждност. Инженерите от Абърдийн са много впечатлени от „добрия и лек дизелов двигател“. Освен това американците оценяват широките гъсенични вериги на Т-34: благодарение на тях съветският танк се изкачва по-лесно по възвишения, отколкото британските или американските модели. Голям интерес предизвика материалът на веригите – стомана, пише „Российская газета“.

Същевременно полковник Василий Хлопов трябва да изслушва и критиките на американските инженери, които твърдят, че стоманата за бронята Т-34 е неустойчива. С малко цинк и по-внимателно производство тя би била много по-здрава. Битките в Тунис и Франция обаче потвърждават правотата на съветските инженери.

Американците смятат скоростната кутия Т-34 за „проблемна“. Четири предавки позволяват на машината да ускорява до само 25,6 км/ч, въпреки че мощността на двигателя е достатъчна за 30,5 км/час.

Ходовите изпитания показват, че първата авария на Т-34 се е случва на 60-ия километър от пробега. А след преодоляване на 343 км, танкът излиза от строя, тъй като поради лоша работа на въздушния филтър в двигателя влиза много прах, което уврежда буталата и цилиндрите. Танкът е изтеглен от изпитания, но е обстрелян от танковото оръдие на KB-1 и самоходната установка M-10, след което намира своето място в колекцията на изпитателния полигон в Абърдийн.

Американците обръщат голямо внимание и на водоустойчивостта на корпуса на Т-34. Факт е, че основният театър на военни действия за САЩ са островите на Тихия океан, а тропическите дъждове изваждат от строя всякаква техника. Водонепропускливостта на Т-34 се счита за недобра, тъй като при силен дъжд в танка тече много вода, което може да доведе отказ на електрическо оборудване и дори боеприпасите.

СССР се вслушва в мнението на американските си колеги и отстранява недостатъците, а по време на войната в Корея и Виетнам танкистите на САЩ изпитават силата на обновената съветска бронетехника.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest