Защо американската армия купува тонове муниции за АК-47?

Страната подготвя спецвойските си за битки в Близкия изток, като ги запасява с АК и други съветски оръжия.

Американското командване по снабдяването публикува известие на главния уебсайт на правителството на САЩ, като иска информация от контрагентите за възможността им да произведат и доставят търговски боеприпаси извън НАТО.

Според скорошно съобщение, американската армия търси да придобие специални боеприпаси за автомати, пистолети, снайпери и картечници.

Според общата спецификация от обявлението, американската армия търси да закупи боеприпаси с малък калибър за пистолети „Макаров“ и „Токарев“, автомати АК-47, картечници ПKM, тежки картечници (ДШК), но също и снайперски винтовки СВД.Sputnik

Целта

„Военното командване за подготовка на спецвойските на САЩ трябва да разполага с оръжия съветско производство в случаите, когато техните М-4 изчерпат мунициите си и все още трябва да се бият с терористите“, твърди източник в руските специални единици.

Той казва, че това е стандартна процедура за всички звена преди „командировки“ във военни зони.

„Тук, в Русия, ние също тренираме с оръжия, произведени за НАТО, като например автомати H&K и M-4 и преминаваме многобройни учения с тях. Нормално е по време на операции в чужбина мунициите да свършат и след това да трябва да вземаш оръжията на враговете си. В реални битки са важни и милисекундите, така че е нужно да си перфектен оператор на М-4 и АК-47, за да оцелееш в битката“, казва той.

Според него всички бивши съветски муниции ще се произвеждат и купуват на американска земя и няма да бъдат транспортирани от Русия, поради санкциите и ограниченията за оръжейни доставки, наложени след присъединяването на Крим от Русия.

„На американския оръжеен пазар липсват най-новите АК-12, но все още има редица пушки съветска изработка, доставени от републиките на ОНД. АК руско производство все още са много важни, но все пак те не могат да получат най-новите ни разработки“, казва служителят.

Първата партида руски АК-12 беше представена за първи път през януари по време на изложението Shot Show 2020 в Лас Вегас, но все още няма конкретни договори с американските оръжейни магазини поради санкциите, наложени от правителството на САЩ.АК-12

АК-12Министерство на отбраната на Русия/Global Look Press

„Все още не е ясно кога ще успеят да получат АК-12, които използваме сега. Има възможност за доставянето им чрез трети страни и държави, но не е известно дали те ще бъдат достъпни за американските клиенти или не“, заключава той.

Можете да прочетете защо AK-12 е толкова специален и какви са основните му предимства и недостатъци в сравнение с американския M-4 тук.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest