Общество

Защо 3-ти март няма алтернатива. Да празнуваме обединени и горди 3-ти март!

Със започналата война на Путин в Украйна се появиха предложения да се бойкотира празнуването на 3-ти март-Националният ни празник по случай освобождението .

⛔Считам това за изключително неправилно , недалновидно и проявление на чувство за малоценност , липса на самочувствие и национална гордост !

🇧🇬 Трети март е безспорният ни национален празник и не може да има алтернатива!

Въпреки преломните времена , които се случват през периодите на историческото ни развитие от тогава до сега тази дата винаги е била наш Национален празник , дори и по време на втората световна война .
От години в България периодично се разгаря полемиката -дали 3-ти март трябва да бъде нашият Национален празник или някой друг ден ,като например Съединението , денят на независимостта , образуването на българската екзархия или 24 май – денят на писмеността . Полемика, която и тази година се разгоря във връзка с нападението на Русия над Украйна .

Никога не съм разбирала и приемала позицията и аргументите за непризнаване на 3-ти март за най-важният ден в новата ни история и безспорното му място като най-празничният ден за всички българи!

Защо ли⁉️

⬆️Най- малкото ,защото нямаше да има обединение и независимост ако нямаше освобождение , нямаше да има 24 май ако нямаше българска държава и нация , както не може да има живот ако няма раждане !

⬆️Защото Освобождението след 5 вековна зависимост, останала в народните спомени и творчество на много автори като робство, свети силно в народното съзнание като възраждане и никаква друга дата не може да бъде съпоставима с денят на Освобождението .

⬆️Защото след тази дата се създава третата българска държава и започват процеси, засегнали пряко всички живели тогава в България. А именно:

⬅️политическа свобода , участие в местно и държавно управление , свободно слово и медии , оземляване , образование , изграждане на българска индустрия , утвърждаване на българска интелигенция , на българско творчество и не на последно място – създаване на родовата памет на много българи .

⬅️Преди 3-ти март 1878 г. българското общество преминава през едновековен период на възраждане и изграждане на национално самосъзнание , период на борба за независима българска църква и национални борби за освобождение .
Апогеят на тези национални борби е 🇧🇬 Априлското въстание🇧🇬 , осъществено само от български революционери – основният повод за руско- турската, освободителна за нас, война.

⬅️Националното осъзнаване е процес, развил се почти столетие от личности, белязали борбата за национална независимост , за национална църковна независимост и положили основите на съвременната българска нация .А имено –
⬅️Паисий Хилендарски , Неофит Бозвели , Иларион Макариополски , Антим първи . Църковната независимост се изразява чрез признаване на българската екзархия всред всички земи населени с Българи в Тракия , Мизия и Македония, както управляване на Светия синод представляван от български Екзарх .

⬅️Не бива да забравяме и светлите личности, белязали борбата за национално освобождение като :
Любен Каравелов , Г.С. Раковски , Добри Чинтулов , Левски , Ботев , Волов , Бенковски и много други .

🇧🇬 Трети март е апогеят на едновековните усилия на цялото ни общество , на най-ярките ни умове за Национално Освобождение . Освобождение ,което може да се оприличи като раждане . Раждане ,което е най-естествено да се празнува!

🇧🇬 Ако не приемем за най-важна национална дата 3-ти март ,която да символизира Освобождението ни , това означава да се откажем от своята история!

⬇️Дребнави и несъществени са аргументите ,
• че Русия имала имперски амбиции за излаз на проливите и нашето освобождение е вследствие на това ,
• че на подписването на Сан Стефанския мирен договор нямало български представители ,
• че Русия не подкрепила Съединението и т.н. и т.н. .

🇧🇬Трети Март е денят на нашето Раждане!
Не може да не се радваме на раждането си , независимо как е станало.

⬆️ Много ясно е,че се е случило с решаващата помощ на тогавашната Руска империя.

⬆️Не може да не се радваме на Създаването на третата българска държава ,след което вече 144 години се развиваме като нация и общество с периоди на подем и падения .

⬆️Но въпреки всичко, заемаме своето достойно място на картата на Европа . Достойно място ,с което вече присъстваме и като член на ЕС и отстояваме всички европейски ценности на демократичните страни .

⬆️Трябва да имаме самочувствието на народ с многовековна история и няма по -значима и подходяща дата от датата на възстановяването на България –3️⃣ МАРТ
Тази дата трябва да ни изпълва с гордост и радост ,че сме българи‼️

🇧🇬 Затова призовавам тази година,в навечерието на Трети март , всички да намерим начин да отбележим Националният си празник , да отбележим възраждането на България и развитието и като демократична и свободна страна , пълноправен член на ЕС , отстояваща принципите на свободата и правовата държава , демокрацията и толерантността в Европа и света .

🇧🇬ЧЕСТИТ ПРАЗНИК‼️

Д-р Събина Петканска

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest