Общество

Заснеха стрелба от най-големия кораб на въздушна възглавница

Малкият десантен кораб на въздушна възглавница (МДКВВ) „Мордовия“ от Балтийския флот изпълни артилерийска стрелба по морски и въздушни цели в Балтийско море край бреговете на Калининградска област.

На въоръжение в Балтийският флот стоят два такива кораба по проект 12322 „Зубр“ – „Мордовия“ и „Евгений Кочешков“, които наскоро се върнаха в експлоатация след ремонт в Прибалтийския корабостроителен завод „Янтар“. Това са най-големите в света десантни кораби на въздушна възглавница, пише „Российская газета“.https://www.youtube.com/embed/q473c2eV5n8

Както съобщиха от отдела за информационна подкрепа на пресслужбата на Западния военен окръг за Балтийския флот, излизането на „Мордовия“ в морето е планирано. На военноморския полигон екипажът създаде отбранително противоподводно минно заграждение, поставяйки учебни дънни мини. Мините бяха успешно обезвредени с помощта на корабната артилерия.

Екипажът на МДКВВ отработи защита срещу оръжия за масово поразяване, като отдели специално внимание на нормативите по херметизация на корпуса на кораба и провеждане на специална обработка при условно попадане в зона с радиационно замърсяване.

Корабът извърши морски десант на необорудваното крайбрежие. В десанта се включиха подразделения на морската пехота от Балтийския флот на бронетранспортьори БТР-82A. Задачата на морските пехотинци бе да пробият вражеската противодесантна отбрана от морето.

източник:

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest