Заснеха маневри на танка Т-72Б3 от замаскирано укритие

На полигона „Донгуз “ (Оренбургска област), в хода на проведената активна фаза на антитерористичните учения на страните от Шанхайската организация за сътрудничество „Мирна мисия 2021“, руските танкисти демонстрираха усъвършенствани методи за водене на отбранителни бойни действия.

Войските отработиха задачи по унищожаване на вражески отряди. На видеокадрите, публикувани от министерството на отбраната на Русия, може да се види как основният боен танк Т-72Б3 излиза от замаскирано укритие, стреля от 125-мм си оръдие по условен противник и се изтегля назад, без да изчака ответен огън, пише „Российская газета“.

Под защитния екран, надеждно скриващ всички действия от въздушното наблюдение, танкът прави малък обратен завой, насочва се към втория, по-рано подготвен изход, и продължава обстрела.https://www.youtube.com/embed/njbD1kEQdAE

Знае се, че „седемдесет и двойката“ от тази модификация може да използва не само бронебойно-подкалибрени, осколочно-фугасни и кумулативни снаряди, но и ракети 9М119М „Инвар“, управляеми с лазарен лъч в полуавтоматичен режим. Те могат да поразяват добре бронирани цели на дистанция до 5000 м, дори ако тази техника е оборудвана с вградена или навесна динамична защита.

За обстановката в небето следи зенитният ракетно-оръдеен комплекс „Панцирь-С“, който може да унищожава всякакви въздушни цели на разстояние до 20 000 м: от бойни самолети и вертолети до ударни дронове. При необходимост може да действа и по земя. Неговото 300-мм оръдие лесно изважда от строя бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и др.

Ученията „Мирна мисия 2021“ се провеждат от 20 до 24 септември. Те се ръководят от командващия войските на Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин.

Антитерористичните задачи отработват военнослужещи от Русия, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Таджикистан, Узбекистан и Беларус.

Pin It on Pinterest