Общество

“Заразяването”: Как филмът за 2011 г. прогнозира коронавирусната епидемия

Излезлият по екраните през 2011 г. филм “Заразяването” не се преввръща в блокбъстър.

Въпреки звездния актьорски състав (Мат Деймън, Джуд Лоу, Гуинет Полтроу, Кейт Уинслет и Майкъл Дъглас), по събраните приходи картината е заела едва 61-о място в света през тази година.

Постер

Обаче, сега картината се оказва в списъка на най-теглените филми в iTunes Store в САЩ, а в Google броят на заявките за търсене, съдържащи името на филма, чупи всички рекорди.

Ако през декември, когато за пръв път чухме за появата на новия коронавирус в Китай, по данни на студио Warner Bros филмът е заемал 270 място в каталога им за популярност, то за три месеца „Заразяването“ изостава само от серията „Хари Потър“.

И всичко това – благодарение на коронавируса и невероятното сходство на сюжета на филма преди десетилетие със събитията, развиващи се в реалния живот.

Животът, повтарящ киното

Във филма бизнесдама, изиграна от Гуинет Полтроу, умира от мистериозен и смъртоносен вирус, предизвикващ паника по целия свят, с който тя се е заразила в Китай.

Връзката с Китай е само един от многото паралели между филма и реалността и именно затова е големият зрителски интерес към него днес.

Паралелите с реалността в този филм са впечатляващи.

Героинята, изиграна от Полтроу, чрез ръкостискане се заразява с вируса MEV-1 в Хонконг от главния готвач, който е приготвил свинско, а злощастното прасе, от своя страна, е било заразено с прилеп.

Жената се връща у дома в САЩ, разболява се и скоро умира. Умира и нейният син, но съпругът й, изигран от Мат Деймън, е устойчив на тази инфекция.

В действителност, според експерти, заразяването в Ухан започва след като през декември вирусът е преодолял междувидовата бариера и се е предал от животно на човек.

И е много вероятно, както в случая с епидемията SARS през 2002-2003 г., първоизточникът на вируса да са прилепите, а след това чрез други животни-посредници да е преминал към хората.

Във филма такова животно е прасе, но експертите на СЗО свързват епидемията с пазарите на дивеч в Ухан.

Подобно на истинския щам на коронавируса Covid-19, измисленият вирус се разпространява чрез близък контакт на хората или прикосновение със заразени повърхности.

Всичко е както в действителност

Както във филма, така и истинското заболяване засяга дихателните пътища, но MEV-1 е мутация на реално съществуващия вирус Nipah, който принадлежи към различно семейство от Covid-19.

Сегашната епидемия е далеч по-малко смъртоносна от тази на екрана. Във филма героите често споменават нивото на смъртност от 25%, докато смъртността от Covid-19 по данни на СЗО е в пределите на 3,4%. Във филма MEV-1 убива 26 милиона души по целия свят за месец. Броят на жертвите на коронавируса през трите месеца от избухването в Китай все още не е достигнал 4 хиляди души.

Засега само епидемията Испанка остава съпоставима по мащаб с кинематографичната епидемия, която през годините 1918-20 отнема живота на повече от 50 милиона.

Изолация

Когато във филма възниква вирусната епидемия, служителите на Санитарно-епидемиологичната разузнавателна служба (такава услуга реално съществува) получават задача да идентифицират и изолират заразените. В хода на действието целият Чикаго е в карантинната зона, което много напомня на реалното развитие на събитията в Китай, където цели градове бяха поставени под карантина.

В опит да се справи с огнището на коронавируса, Италия тръгна по същия път.

Страхът и ефектът на доминото

Scott Z Burns

Нарастващият интерес към “Заразяването” силно изненадал сценариста Скот Бърнс.

В интервю за списание Fortune той подчертава, че създателите на филма си поставили задачата да покажат как съвременното общество не е подготвено за такъв род епидемии.

“Сходството между “Заразяването” и коронавируса е незначително, случайно и всъщност, не е толкова важно, – заявява Бърнс. – Много по-важни и по-точни се оказаха обществената реакция, разпространението на страха и ефектът на доминото”.

Вероятно Бърнс, преди всичко, е имал предвид един от героите във филма, блогъра Алън Крумвид, увлечен по теориите на конспирацията. Крумвид, изигран от Джуд Лоу, разпространява необосновани слухове за вируса и рекламира лечение, което всъщност не помага.

В действителност, гигантът Amazon наскоро е обявил, че е блокирал повече от милион сделки, тъй като продавачите лъжливо твърдели, че техният продукт е способен да предотврати заразата или да излекува Covid-19.

Известният американски телеевангелист Джим Бейкър тази седмица също е имал проблеми с властите на щата Ню Йорк, след като той започнал да рекламира тоник със сребро като лек срещу вируса.

Коронавирусната епидемия също така предизвика порой от фалшиви новини и слухове за това, че вирусът е разработен като биологично оръжие. Даже сценаристът Бърнс се оказал в центъра на една от теориите на конспирацията. В интервю за New York Times той разказал, че в социалните мрежи го обвиняват, че е член на тайна организация, която управлява света.

Това, което най-много ме порази, беше как разпространението на дезинформация може да стане толкова широко и опасно, колкото и разпространението на вируса“, – признава той.

Научна достоверност

Растящият интерес към “Заразяването” отчасти може да се обясни с факта, че Бърнс се е опитал да придаде на филма максимална научна достоверност. Работейки над сценария, той се е консултирал с водещи вирусолози и епидемиолози, включително експерти на СЗО.

И те не на шега го уплашили.

“Когато разговарях с експерти, всички те подчертаваха, че епидемията не е въпрос на “ако”, а въпрос на “кога”, – признава Бърнс.

Източник:

https://www.bbc.com/russian/news-51817553

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest