Заявление от омбудсманът на Азербайджан

Заявление от комисаря по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан в знак на протест срещу убийства, наранявания сред цивилното население и разрушения на граждански обекти в резултат на редовни обстрели на град Гянджа и други населени места, разположени далеч извън зона на бойните действия

Въоръжените сили на Армения, които не са се отказали от своята агресивна политика, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, грубо нарушавайки Хартата на ООН, нормите и принципите на международното право и международното хуманитарно право, както и на хуманитарното прекратяване на огъня, обявено в 12:00 ч на 10 октомври 2020 г., продължават редовно да обстрелват населени места с тежка артилерия и ракети, като умишлено ги насочват към цивилното население на Азербайджан.

Ние дълбоко съжаляваме, че на 11 октомври, около 2 часа сутринта, арменските въоръжени сили атакуват многоетажната сграда в централната част на град Гянджа, гъсто населеният втори по големина град на Азербайджан, който има дълга история, множество културни съоръжения и разположен на 100км от фронтовата линия. В резултат на това са убити 9 жители на сградата, където са живели деца, жени и възрастни хора, а 34 цивилни са ранени. Много граждански обекти са сериозно повредени. Все още има хора под руините. Основни норми на международното хуманитарно право и Женевските конвенции забраняват насочването към цивилни и изискват разграничаване между бойци и цивилни, военни и граждански обекти по време на военни операции. Но арменските въоръжени сили са нанесли сериозни щети на гъсто населения град Гянджа, както и на град Мингечевир, който е от стратегическо значение, както и на други населени места от тежка артилерия и ракети. Този редовен обстрел още веднъж доказва, че Армения пренебрегва и проявява пълно неуважение към нормите на международното право.

Окупиращата Армения нарушава Женевските конвенции от 1949 г. и техните допълнителни протоколи, особено Женевската конвенция (IV) относно закрилата на гражданските лица по време на война от 12 август 1949 г., Хагската конвенция от 1954 г. за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт, Конвенцията за правата на детето и други международни инструменти за човешки права, като безразборно се цели в гражданските обекти. Затова водещите международни организации и световната общност трябва да осъдят Армения, тъй като тя продължава да извършва военни престъпления, като грубо нарушава гореспоменатите правни документи, и трябва да предприемат строги мерки срещу нея. Ние призоваваме международните организации и световната общност веднага да изискат от окупатора Армения, която продължава да извършва военните си престъпления в грубо нарушение на нормите и принципите на международното право, придружени от умишлено убийство на цивилни граждани на Азербайджан в нарушение на правата за живота, здравето и имуществото на тези цивилни граждани, да се сложи край на тези военни престъпления, както и да бъдат предприети решителни мерки за установяване на международна правна отговорност.

Сабина Алиева

Pin It on Pinterest