Общество

Запознайте се с руския крепостен селянин, отгледал 87 деца

Още през XVIII в. един обикновен руски селянин поставя два световни рекорда, които продължават да са непобедими и до днес: брой деца от две съпруги и брой родени близнаци.

Два брака и 35 раждания

Самият Фьодор Василиев е роден през 1707 г. в семейството на крепостен селянин към Николо-Шартомския манастир (Ивановска област, 321 км от Москва). След като прекарва детството си в село Ведене, недалеч от манастира, по-късно той е преместен в редиците на „държавните крепостни селяни“ (тези, приписани към определено населено място), заселвайки се във фермата Куфрино, също в Ивановска област.

На 18-годишна възраст Василиев се жени за първи път. Името на първата му съпруга е неизвестно, но източници предполагат, че се е казвала Валентина или Феодора. Живеят заедно в продължение на 40 години. От 1725 до 1765 г. съпругата на Фьодор ражда 27 пъти, като е родила общо 69 деца: 16 двойки близнаци, 7 пъти тризнаци и 4 пъти четиризнаци. Забележителното за онези времена е това, че само две от децата са починали в ранно детство, а останалите са оцелели до зряла възраст.

През 1765 г., след смъртта на първата си съпруга, Фьодор, вече на 58 години, се жени повторно за жена на име Анна. Тя му ражда 18 деца: 6 двойки близнаци и 2 пъти тризнаци.

Някои от децата са дадени за отглеждане при бездетни двойки. Част от семейството се мести в Москва и се радва на държавно покровителство, пише британското медицинско списание The Lancet през 1878 година. Според уебсайта Cyrillitsa.ru експерти смятат, че днес на планетата може да има до 80 000 потомци на Василиев.Публичен домейн

Слава и аудиенция при императрицата

През 1782 г. Владимирският архиепископ научава за подвизите на Василиеви в спалнята, след което информира императрицата Екатерина Велика.

Семейството дори е прието лично от императрицата, а Василиев като глава е награден за приноса му в демографията на Руската империя.

Английски търговец, живял на времето в Санкт Петербург, също разбра за това и информира британската преса. Ето как статия за Василиеви се появява в британското издание The Gentleman’s Magazine през 1783 година.

Екатерина много се забавлявала да обсъжда семейството в кореспонденция с влиятелни западни фигури. Руският историк Иван Болтин също цитира Василиеви в кореспонденция с френския натуралист Жорж-Луи Леклерк през 1788 г., когато последният твърди, че руският народ не е плодороден.Екатерина II

Екатерина IIТретяковската галерия

Съмненията на учените

Генетиците предполагат, че Фьодор Василиев е притежавал „плодороден“ ген, според Cyrillitsa.ru. Някои академици обаче поставят под съмнение истинността на разказа за Василиев.

„Звучи фантастично. Искам да кажа, 69 деца? Хайде!“, заяви Джеймс Сегарс, директор на отдела за репродуктивна наука и изследвания на здравето на жените в университета „Джон Хопкинс“, в интервю за Би Би Си.

Д-р Джонатан Тили от Североизточния университет постави под въпрос броя на многобройните забременявания въз основа на факта, че по онова време раждането на дори едно дете е било труден процес. „Дори само 16-те двойки близнаци? Бих бил шокиран“, коментира Тили.

Според учените много повече от децата вероятно са починали при раждането, предвид нивото на медицина през XVIII век.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest