Общество

Запознайте се с руския художник, който съчетава изкуството на Ренесанса и иконописта

Италианското изкуство, средновековната руска живопис и авангардът на XX век се преплитат в творчеството на самобитния художник Андрей Ремньов.

Андрей Ремньов е роден в Московска област, в град Яхрома, където, както самият той твърди, пейзажите са „близки до тези на Брьогел“. Като млад получава художествено образование, а от началото на 1990-те години участва в чуждестранни културни обмени и изложби. Досега негови творби са излагани в галерии в Германия, Кипър, Нидерландия, Франция, Италия и Испания.

За един от най-важните етапи в творчеството си Ремньов смята изучаването на иконопис под ръководството на иконописеца отец Вячеслав в Спасо-Андрониковия манастир в Москва, известен със стенописите на легендарния Андрей Рубльов, главния средновековен руски иконописец.

„Копирах най-добрите образци на староруската живопис от XV-XVII век. В същото време работех върху собствените си картини. През този период окончателно се оформи собствената ми техника на рисуване“, казва Андрей.

Днес творчеството му се базира на сливането на няколко стила и тенденции в световното изкуство: в картините могат да се открият мотиви от италианския Ренесанс и руската иконопис, модернизма и авангарда.

Ренесансовите майстори оказват специално влияние върху художника. Той смята, че културата на Русия и Италия е неразривно свързана: „Московският Кремъл, Успенският събор и Архангелският събор, построени от италиански архитекти, са станали неразделна част от руската култура. 

Много руски художници от XIX в. отиват в Италия, за да учат и усъвършенстват уменията си. Ремньов успява да продължи тази традиция – той често пътува до Италия и се вдъхновява от пейзажите на Поцуоли и Неапол, както и от картините на Пиеро дела Франческа и Беноцо Гоцоли. Цяла поредица от негови творби, озаглавена „Лицето на стихията“, е вдъхновена от тези пътувания.

„Плат на метър“, 2020

Андрей Ремньов

„Трета стража“, 2020

Андрей Ремньов

„Римска ваканция“, 2017

Андрей Ремньов

„Бронислава“, 2017 (Посветена на сестрата на Вацлав Нижински)

Андрей Ремньов

„Веста“, 2012

Андрей Ремньов

„Стрелка“, 2015

Андрей Ремньов

„Навигатор“, 2015

Андрей Ремньов

„Укротителница“, 2002

Андрей Ремньов

„Сплитане на коси“, 2014

Андрей Ремньов

„Червенокоса“, 2004

Андрей Ремньов

„Посока на вятъра“, 2019 (от поредицата „Лицето на стихията“)

Андрей Ремньов

„Бойно поле“, 2019 (от поредицата „Лицето на стихията“)

Андрей Ремньов

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest