Общество

Запознайте се с прословутия двоен агент, работил за КГБ и МИ-6

Олег Гордиевски е сред най-опасните двойни агенти в историята на КГБ.

Когато офицерът от британското разузнаване Майкъл Бетани се свързва с КГБ с предложение за сътудничество и предава документи с чувствителна информация, представителят на КГБ в Лондон отказва офертата, защото мисли, че това е капан на МИ-5. Преди Бетани да направи повторен опит да се свърже със съветите, генералът от КГБ Олег Гордиевски е информиран за направения контакт. Скоро след това офицерът от британското разузнаване, който иска да работи със съветите, е арестуван в Англия. Въпреки че КГБ все още не знаят, британският изменник е арестуван благодарение на Гордиевски, който тайно работи за МИ-6 като двоен агент.

Разочарование

Олег Гордиевски е добре познат като един от най-опасните двойни агенти в историята на съветския шпионаж. Бъдещият дезертьор влиза в Първо главно управление на КГБ през 1962 г. в кулминацията на Студената война между Запада и социалистическия блок. Първо управление отговаря за тайните операции зад граница, чуждестранно разузнаване и управление на тайни агенти. От самото началото на работата си за КГБ, Гордиевски се оплита в шпионски игри.Олег Гордиевски, полковник от КГБ, станал британски шпионин, под прикритие в хотел

Олег Гордиевски, полковник от КГБ, станал британски шпионин, под прикритие в хотел „Марлборо“ в Лондон, на 16 октомври 1990 г.Getty Images

Работата обещава ползи, които съветските хора нямат. Например офицерите от Първо управление имат уникалната възможност да живеят и работят зад граница в страни от капиталистическия блок. В началото на кариерата си Гордиевски е изпратен в Дания.

„Трябваше да се сдобивам с документи за починали хора или такива, които са напуснали [страната], така че Управление „С“ [нелегалното разузнаване] да може да ги използва. Отивах на гробищата, където търсех гробове на новородени, посещавах свещеници за удостоверенията им за раждане и смъртните актове“, казва Гордиевски в едно от много си интервюта, които дава след дезертирането си в Англия.

Британските МИ-6 се свързват със съветския таен агент в Дания и се оказва, че той също търси възможност да служи на Короната.

„Исках да работя за британското разузнаване и търсех шанс да го направя. Там имаше един англичанин – офицер на МИ-6, работещ под прикритието на дипломат – който искаше да ме вербува. Аз исках да бъда вербуван и той искаше да ме вербува. Започнахме да се срещаме през 1974 г. първо в малки бирарии, а след това той ме покани в тайната квартира, където работеше“, разказва Гордиевски.Среща на Роналд Рейгън на 21 юли 1987 г. с агента на Ми-6 Олег Гордиевски

Среща на Роналд Рейгън на 21 юли 1987 г. с агента на Ми-6 Олег ГордиевскиLegion Media

Двойният агент казва, че се разочарова от съветската система, след като Хрушчов започва десталинизация, а Берлин е разделен от стена. Въпреки че е невъзможно категорично да се каже какво точно кара Гордиевски да мине на другата страна – дали дълбокото убеждение, че съветската система е покварена, жаждата за приключения, егоистичните интерeси или материалните ползи – фактите са си факти: към 1974 г. офицерът от разузнаването на КГБ, който отговаря за тайните агенти в Европа, вече работи за МИ-6.

Подозрения

През 1982 г. Олег Гордиевски започва работа в Лондон под дипломатическо прикритие. Кратък досег със съветския политик Михаил Горбачов, който посещава Лондон през 1984 г., изстрелва кариерата на Гордиевски нагоре: той става изпълняващ длъжността резидент на КГБ в Лондон с перспективи да се утвърди на тази позиция.

Гордиевски се издига бързо в КГБ, както и като важен двоен агент за британските МИ-6. Арестът на агент от ЦРУ обаче хвърля сянка върху Гордиевски и кара ръководителите му в Москва да се усъмнят в него.Олег Гордиевски получава

Олег Гордиевски получава „Орден на Св. Михаил и Св. Георги“ от кралицата в Бъкингамския дворецLegion Media

„Бях издаден от Олдрич Еймс някъде между 15 април и 1 май 1985 година. Получих паническа телеграма от центъра с ясното намерение да ме отзоват под претекст, че одобряват кандидатурата ми за поста на резидент [на КГБ в Лондон]“, казва Гордиевски.

Въпреки че Гордиевски подозира, че може да е бил издаден, той все пак се съгласява със заповедта и се връща в Москва. При пристигането му в столицата на СССР, Гордиевски е разпитан от неговия началник генерал Грушко.

„[След разпита на Грушко] двама добре сложени мъже влязоха в стаята и ми предложиха да пийна с тях. Отказах възможно най-категорично […], но те не ме послушаха. Наляха ми някакъв коняк и се почувствах като някой друг. Задачата ми беше да издържа [ефекта от наркотиците]. Едва успявах да не изгубя останалото от трезвия си ум. Това продължи четири часа, по време на целия разпит“, казва Гордиевски.AFP

Гордиевски се буди в апартамент и осъзнава, че не е арестуван в резултат на разпита. Той заключава, че е издържал на въпросите, но и осъзнава, че позицията, в която се намира, е по-рискована от всякога. Решава да избяга от СССР завинаги и стартира протокол за бягство, който британците са разработили за него в случай, че възникне нужда да избегне съветското правосъдие.

Бягство

Планът за евакуация на двойния агент от съветска територия носи кодовото название oперация „Пимлико“.

За да извести британците, че трябва да избяга, Гордиевски се отървава от наблюдението на КГБ и тайно се среща с британски шпионин в центъра на Москва. Операция „Пимлико“ влиза във фаза на изпълнение.

По план двойният агент трябва да тръгне от Москва за Ленинград (сега Санкт Петербург), след това да взема автобус на север към Виборг, руски град близо до границата с Финландия. Под претекст, че не се чувства добре, Гордиевски кара шофьора на автобуса да спре и слиза по средата на маршрута му.

„Не знаех къде точно трябваше да се срещна с британците, имах само описание на мястото на срещата“, казва той.Лондон, 1997 г.

Лондон, 1997 г.Legion Media

След три часа чакане в гората, беглецът вижда две коли с дипломатически номера. Това е британският спасителен екип.

„Те успели да се измъкнат за минута от ескорта на КГБ след един завой. Скочих в багажника и колите продължиха преди колата на КГБ да се появи зад ъгъла. Шофьорът пусна музиката високо, което ме разсея от тежките мисли“, казва Гордиевски.

При преминаването на множеството пропускателни пунктове, британските агенти разчитат на дипломатическите номера на колите, за да не бъдат проверени. Изненадващо, планът проработва.

„Пресякохме граничния контролно-пропускателен пункт и, както се бяхме разбрали, шофьорът смени рок музиката със Сибуелиус [финландски композитор]. Тогава разбрах: бяхме на финландска земя“, казва Гордиевски.

Смелото бягството сработва и бившият офицер на КГБ стига до Англия, където живее и до днес. В СССР е осъден задочно на смърт за държавна измяна. Медиите съобщават, че заповедта не е отменена дори след разпадането на СССР.

След като бяга от Съветския съюз, Гордиевски се среща с премиера на Англия Маргарет Тачър и я убеждава да лобира пред съветските власти за събирането му със семейството му. Това обаче не се случва и неговата съпруга и децата му го посещават след разпадането на СССР през 1991 година. Малко след това те се развеждат.

През 2021 г. 82-годишният Гордиевски живее с пенсия за държавна служба, дава интервюта, и – според бивши офицери от руското разузнаване – си изкарва прехраната като продава поверителна информация за съветските и руските тайни служби.

В публични интервюта Гордиевски винаги подчертава, че не съжалява за избора си да стане двоен агент.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest