Общество

Запознайте се с Моргенщерн – първият мъж в Русия, получил премия „Жена на годината“

Премията е получена от 22-годишния рапър от Уфа, който пише хитове „на коляно“ в ефир, снима клипове с един дубъл и печели от това милиони. Как е възможно това?

„Ой, момичета, толкова е неочаквано и приятно, като се има предвид, че аз имам огромен пенис“, така Моргенщерн, младеж с татуировки по лицето и тялото си, с дълго женско палто, пухена пелерина, широкопола шапка и чанта Dolce & Gabbana благодари на публиката за премията „Жена на годината“ от бляскавото списание Moda Topical. Всичко това, най-вероятно, е шега, измислена от списанието, за да увеличи популярността си.

Рапърът обаче не спира дотук – по-късно той пише в Instagram, че подобна премия е като „глътка свеж въздух за него“, като се има предвид, че той вече е най-популярният, най-слушаният и обсъждан артист на 2020 година. Кой е той и как придобива популярност?

Изключване от университета и рап на коляно

Okras (CC BY-SA 4.0)

Преди 3 години никой не знаеше за 20-годишния Алишер Валеев от Уфа. Ученикът се увлича по рапа от детството си и на 12-годишна възраст записва първото си парче на 2-мегапикселова камера. В песента прозвучават следните думи:  

„Скоро този трак ще бъде твой, слуша района, слушат приятели, ние не искаме слава, искаме да се движим в ритъма, златна среда, ние сме над облаците“.

Докато учи в педагогически университет, той пее на улицата, за да печели първите си пари, а също така продължава да снима клипове и влогове за YouTube. 

„Между другото, беше много яко – свирех по 2-3 часа и печелех по 1 500 рубли ($19). Веднага се пропих“, спомня си рапърът.

Едно от предишните му видеа е посветено на изключването му от университета. Това се случва след като той предлага на ученичка в YouTube видео да правят секс. Преди да си тръгне Алишер се хваща на бас с ректора, че след 10 години той ще бъде известен, а неговите песни за „лайна“ ще бъдат слушани из цялата страна.

Славата го застига доста по-рано – само 4 месеца след пускането на новата му рубрика „Лесен рап“ на неговия YouTube канал. Във видеата той показва как съчинява парчета и снима клипове в стила на популярни руски рапъри, като прекарва само няколко минути в това начинание.

„Здравейте, уроди! Ще докажа, че няма нищо сложно в създаването на съвременната музика и с нея може да се занимава абсолютно всеки“, така започва първото видео в новата рубрика, което събира 13 млн. гледания.

Още около година той пише такива парчета „на крак“ и снима пародии на популярни блогъри, а също чете пародии на видеа на кандидати за президент. През 2018 г. Алишер се мести в Москва и пуска първия си албум, състоящ от стари тракове. Албумът събира 50 000 репоста за денонощие в руската социална мрежа „ВКонтакте“ и надминава предишните му рекорди.

В началото на 2019 г. той пуска нов албум с парче „Момичета със зелени очи“ („Зеленоглазые деффки“). Песента попада в топ-30 на световната класация на сайта Genius, както и в топ 10 на музикалната класация на „ВКонтакте“.

През зимата на 2019 г. рапърът съобщава, че спира да се занимава с видеоблога си и решава да се посвети на музикалната си кариера, като се отправи на турне по Русия.

Ланец за 3 млн. рубли и записване на албум на живо

В периода 2019-2020 г. за Моргенщерн разбират даже тези, които никога не са се интересували от руски рап. Това става благодарение на няколко клипа и издаването на нов албум.

Един от клиповете му е посвещен на покупката на нов Mercedes-benz – той събира 78 млн. гледания. Във видеото към парчето „Нов мерин“ Моргенщерн буквално хвърля пачки и разказва как е събрал пари за новия автомобил благодарение на турнетата си.

Последва още един клип с руската поп-певица Клава Кока „Не ми пука“ („Мне пох“), който събира 68 млн. гледания.

На 17 януари 2020 г. Алишер пуска албума „Легендарен прах“ („Легендарная пыль“), записан на живо за седмица. Само 2 дни след пускането на албума той е слушан 21 млн. пъти. Тогава рапърът си поръчва ланец за 3 млн. рубли ($39 800).

„Финалът на албума съдържа най-силния и в същото време зловещ момент от плочата – истинско признание на един негодник и, може би, най-истинският портрет на Моргенщерн: семейството ми се гордее с мен, но това не ме интересува, дядо ми почина, но не ме е жал, казах, че искам да бъда пример за вас, но излъгах, аз ***** [копеле]“, това пише младежкият портал Afisha Daily в рецензията на албума.Okras (CC BY-SA 4.0)

На 4 юни 2020 г. Моргенщерн пуска още един клип на парчето „Посмучи“. То е заснето в един дубъл в двора на дома на рапъра. На 8 юни е пуснат клип на трака „Cadillac“, който е съвместен проект с популярния руски рапър Елджей. Двете парчета стават популярни в рускоезичния сегмент на TikTok – звукът и на двата е използван поне 500 000 пъти за направата на собствени клипове.

Под звуците на една негова песен в TikTok танцува Шакил О’Нийл със своя син.

Основната аудитория на Моргенщерн са тийнеджъри на 12 години. Напълно възможно е, че им харесва атмосферата на това, че всичко е позволено, на вътрешната свобода, за която разказва рапърът в своите парчета и, разбира се, примерът за „лесното“ правене на пари.

Самият Моргенщерн обяснява причината за своята популярност по следния начин: „Не ме е срам да правя глупости, аз обичам да правя глупости. Обичам да следвам импулсите и желанията си. Просто го правя, без да мисля дали това ще ми донесе щета или полза. Мнозина казват, че това е просто образ, но аз мисля, че хората чувстват, когато всичко е истинско“.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest