Запознайте се с Хамзат Чимаев – новата звезда на UFC от Русия

един миг руснакът спечели любовта на ръководството на UFC и стана звезда номер 1 в света на смесените бойни изкуства.

Руският боец ​​в смесени бойни изкуства Хамзат Чимаев стана рекордьор на Ultimate Fighting Championship (UFC), спечелил два двубоя в две теглови категории (77 и 84 кг) в течение на десет дни. За десет дни практически безименният боец си извоюва световна слава и стана най-спряганият за претендент за шампионския пояс на UFC.

Нито един боец ​​преди него не може да се похвали с подобно постижение.

Запазена марка

Хамзат Чимаев (червени ръкавици) и Рийз Маккий от Северна Ирландия (сини ръкавици), полутежка категория, UFC Fight Night, 26 юли, Абу Даби, Обединени арабски емирства

Хамзат Чимаев (червени ръкавици) и Рийз Маккий от Северна Ирландия (сини ръкавици), полутежка категория, UFC Fight Night, 26 юли, Абу Даби, Обединени арабски емирстваJeff Bottari/Zuffa LLC/USA TODAY Sports/Reuters

Целият ММА свят сравнява Чимаев с другия му сънародник – Хабиб Нурмагомедов. И това не е изненадващо: те си приличат; и двамата са от Кавказ (единият е чеченец; другият е дагестанец); и двамата са борци, прекарали детството и юношеството си в регион, където борбата е национален спорт; и двамата повалят опонентите си на земята, притискат ги към мрежата, без да им дават шанс да си поемат дъх и да се измъкнат.

Чимаев, подобно на шампиона в лека категория Нурмагомедов, предпочита да рита противника си: да направи разсейващ удар в главата, след това да направи хващане в краката и да пренесе двубоя на земята, където вече сам да реши как ще протече. Хамзат спечели любовта на феновете на смесените бойни изкуства със своята агресия и яростно кардио: той се втурва като вълк около „плячката си“, атакува отзад, след което се появява, сякаш от нищото, отстрани и през цялото време нанася удари по тялото и главата.Хамзат Чимаев и Джон Филипс от Уелс, средна категория, UFC Fight Night, 16 юли, Абу Даби, Обединени арабски емирства.

Хамзат Чимаев и Джон Филипс от Уелс, средна категория, UFC Fight Night, 16 юли, Абу Даби, Обединени арабски емирства.Getty Images

Неговите противници се губят под бурята от удари и в същото време не могат да направят нищо, защото паралелно с ударите, като наковалня, 80-килограмовият звяр ги тласка към земята (или, по-точно, почти 90-килограмов, тъй като всеки боец​​ компенсира с гладуване преди окончателното мерене).

Бойният стил на Чимаев (като този на Хабиб Нурмагомедов) е един от най-доминиращите в UFC днес. Нито една бойна школа в света все още не успяла да победи (Хамзат се представя с рекорд от 8 победи и 0 загуби; Хабиб – с рекорд от 28 победи и 0 загуби) школата по борба, дошла в UFC преди няколко години от руския Кавказ.

Засега всички се опитват само да отвърнат с удар с коляно в главата, когато руският борец се хвърли в краката им. Най-добрият пример е двубоят между Хорхе Масвидал и Бен Аскрен, който завърши за четири секунди. Ето как изглежда:

Руснак с шведски паспорт

През последните десет години Чимаев живее и тренира в Швеция. Цялото семейство се мести там, тъй като брат му трябва да претърпи операция. И остават.

Доскоро Чимаев често сменя работите – или като личен охранител, или в нощни клубове. Както самият той казва, няма никакви пари.

Хамзат получава своя „старт в живота“ преди няколко години, когато подписва с мениджъра на Хабиб Нурмагомедов Али Абдел-Азиз.Хамзат Чимаев (червени ръкавици) празнува след победата над Рийз Маккий

Хамзат Чимаев (червени ръкавици) празнува след победата над Рийз МаккийJeff Bottari/Zuffa LLC/USA TODAY Sports/Reuters

Чимаев описва работата си с усмивка на лицето със следната фраза „смачкай някого, спечели пари. За мен е лесно“ и планира да спечели титлата в рамките на следващите две години – приблизително толкова време е необходимо медиите да популяризират талантливите новобранци в UFC и те да се издигнат в класациите в определена категория.

Според един от основните американски журналисти, който отразява ММА, Ариел Хелуани, днес Чимаев е звезда номер 1 на света на ММА, за която ще бъде невъзможно да си намери достоен противник.

„В последните два двубоя той победи съперниците си в съотношение 192 попадения срещу две. Всички разбират нивото на Хамзат и никой не иска да се превърне в негова ‘спирка’ към титлата на UFC. Много е интересно кой ще му бъде предложен за съперник“, заяви кореспондентът по време на подкаст за ТВ канала ESPN.

Следващият двубой на Чимаев е насрочен за 24 октомври 2020 година. Съперникът му, както и мястото и времето, ще бъдат обявени в началото на есента.

Pin It on Pinterest