Общество

Запознайте се с другите палачинки на Русия – пухкавите олади

Вероятно всеки е чувал за блините – тънките руски палачинки, поднасяни с различни пълнежи.

Сега ви представяме техните по-дебелички „братя“ – олади, смятани за суперсилата на всяка руска бабушка.

Почти всяка руска баба сервира олади за закуска – те приличат малко на американските палачинки, но по-пухкави и с маслен вкус. Първото им официално споменаване е още през XVI век в енциклопедичната книга за всекидневния живот „Домострой“. Освен в руската кухня, олади се приготвят също в Украйна и Беларус.

Оладите са толкова тясно свързани с руската култура, че дори има някои вярвания, свързани с тях. Например, да сънуваш олади означава, че вероятно ще имаш весел разговор с роднина или приятел.

Руснаците смятат, че оладите са идеалната закуска, тъй като се приготвят бързо – и забъркването и пърженето отнемат едва по няколко минути. Вкусни са и с всякакви добавки: сладки сиропи, конфитюри, заквасена сметана или солена сьомга. Друго чудесно тяхно качество е, че можете да ги приготвите от почти всякакво брашно. Все пак любимите на повечето руснаци са от обикновено бяло брашно.

Моята „любовна история“ с оладушките започна в ранно детство, когато баба ми ме будеше с миризмата на това лакомство. Изключително пухкави и леки, те винаги са били една от любимите ми закуски. Дори и днес всеки уикенд ги приготвям. Баба ми дори ги прави на открит огън, когато организираме пикник в провинцията. Наистина дори не ви е необходима кухня – трябва ви само правилната рецепта на бабушка.

Продукти:

  • 250 мл кефир или обикновено кисело мляко
  • 1 яйце
  • Около 160-180 гр брашно
  • 1 с.л. захар
  • ½ супена лъжица сода за хляб
  • Щипка сол
  • Слънчогледово олио

Приготвяне:

Разбийте яйцето в купата с кефир/мляко. Оладите също стават перфектни и с ряженка. Всички съставки трябва да са на стайна температура. След това добавете захарта и солта и разбъркайте всичко до получаване на хомогенна смес.

Виктория Дрей

Постепенно пресейте брашното със содата. Важно е да ги добавите заедно, а не отделно. Разбъркайте до гладка копринена смес. Трябва да постигнете текстура, подобна на гъста заквасена сметана.

Виктория Дрей

Загрейте тигана със слънчогледовото олио. Когато е достатъчно горещо, със супена лъжица поставяйте кръгчета от сместа в олиото, оформена на кръгче. Оладите увеличават размера си при пържене, така че оставете свободно място между тях в тигана.

Виктория Дрей

Пържете на средна температура, за да избегнете загаряне, при което може да останат сурови отвътре. Когато станат златисто-кафяви отдолу, обърнете ги.

Виктория Дрей

Поставете ги на хартия, за да поеме излишната мазнина. Сервирайте с пудра захар, заквасена сметана, сладко, мед или кондензирано мляко – и се насладете на вкусната закуска с чиста съвест. Приятного аппетита!

Виктория Дрей

автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest