Общество

Започнаха изпитания на „летящата“ самоходна установка „Лотос“

Самоходното 120-мм артилерийско оръдие „Лотос“, създадено за руските Въздушно-десантни войски (ВДВ), започна приемно-предавателни изпитания.

Като част от тестовете машината измина 80 км и направи 14 изстрела.

„От 57 пункта на приемните тестове остава да се извършат още 7 – включително проверка на стопори, навигационни системи и контролно претегляне за определяне на бойното тегло“, каза пред РИА „Новости“ източник от военнопромишления комплекс, цитиран от „Российская газета“.

САУ 2С42 „Лотос“ е разработен, за да замени във ВДВ десантния самоходен миномет „Нона“ по съветски образец. В сравнение с предшественика си количеството на боеприпасите е удвоено, а самото оръжие е станало универсално: може да работи като оръдие, гаубица и мномет. Бойното отделение, разположено в купола, е автоматизирано; важно предимство на самоходната машина са най-новите боеприпаси с голям потенциал за модернизация. Например самоходната артилерийска установка (САУ) може да използва управляеми снаряди с лазерно насочване. 

„Лотос“ се базира на удължено шаси БМД-4M. Перспективната самоходна машина е високо оценена в САЩ. „Това е мощна и гъвкава огнева система. Способността ѝ да поддържа десантните части в началния етап на битката, да работи като артилерия, и като оръжие за нападение, е особено ценна за ВДВ“, пише The Drive.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest