Общество

Започна производството на нова пушка, която ще увеличи бойните качества на руските спецназ

Това е оръжие, което е много прецизно в своето действие и ергономически изключително добре проектирано.

Приложението му е предназначено за Въздушнодесантните войски (ВДВ) и специалните единици на руската армия (спецназа).

AEK-971 е руска автоматична пушка, произведена в Ковровския машинен завод, а над нейното разработване работи конструкторът Станислав Иванович Кокшаров. Тя е създадена на базата на автоматична система на Константинов (СА-006) от 1974 година.

По време на конкурса за създаване на ново поколение стрелково оръжие за нуждите на съветската армия, обявен в края на 1970-те, започва разработването на новата автоматична пушка AEK-971. В конкурса за нова пушка също участва конструкцията „Никонов“ (АН-94), която печели. Въпреки „поражението“ (условно казано), главният конструктор на AEK-971 не се предава, а продължава да работи.

В началото на 1990-те години е завършено по-малко количество от подобрената версия на автоматичната пушка AEK-971. След десетилетие и половина чакане, тези пушки най-накрая влизат в програмата за тестване за нуждите на специалните единици на Русия.

От 2006 г. производството се премества във фабриката на „Дегтярьов“. Има обаче един сериозен проблем с масовото производство на тази пушка. Той се отнася до необходимостта от доста голяма инвестиция в техническия капацитет на фабриката (производствена линия). Нещо подобно не може да се случи без окончателното решение на министерството на отбраната на Русия за приемането на тази пушка на въоръжение в руската армия, както и за отпускането на значителни финансови средства за цялата програма.

Самата пушка е тясно свързана с развитието на бойно-тактическата екипировка „Ратник“, което трябва да даде нови възможности на руската пехота.

AEK-971 е направена като класическа автоматична пушка, която визуално прилича на известната щурмова пушка AK-47. Освен с изключение на системата за барутни газове, всякаква по-нататъшна прилика с АК-47 приключва. За да повиши точността на самата пушка, конструкторът проектира полуавтоматична система за балансиране. Нещо подобно може да се види при по-късните модели автоматични пушки мод. АК-107 и 108.

Както споменахме по-рано, тази пушка губи в конкуренцията с АН-94, но предимството на АЕК се отразява основно в по-простата конструкция, по-евтиното изграждане, както и теглото, което е с около 0,5 кг по-малко от това на АН-94. Всичко това влияе на руската армия да се откаже от АН-94, която печели веднъж, и да вземе решение за АЕК-971.

Точността на AEK спрямо AK-74 се е увеличила с около 15-20%. Характерното за тази конструкция е, че корпусът на пушката, с пистолетна ръкохватка, е направен от еднокомпонентна пластмаса, което е голяма разлика в сравнение с пушките „Калашников“, изработени от пресована ламарина (с изключение на ръкохватката, разбира се).

Лостът за режимите на огън поставен от двете страни и може да се активира с палеца на двете ръце, в зависимост от това дали стрелецът е левичар или десничар. Той има три положения: единичен огън, изстрел от три куршума и автоматичен огън. Скоростта на огъня е изключително висока (1500 патрона в минута при първите модели пушки) – при модифицирани версии на оръжието (A-545) тази функция е ограничена до 800-900 патрона в минута.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest