Заловен арменски войник признава за разполагането на терористи от ПКК в окупирания от Ереван регион Нагорни Карабах

Алберт Микаелян, който беше заловен от азербайджанската армия по време на операция за освобождаване на окупираните територии, заяви при разпит пред представители на Баку, че кръвожданите терористи на ПКК се бият рамо до рамо с арменската армия при пограничните сблъсъци за окупирания от Ереван регион Нагорни Карабах.

Терористите от ПКК се бият рамо до рамо с арменската армия в защита на незаконната окупация на Нагорни Карабах, пленен арменски войник призна в петък, според азербайджански източници от сферата на сигурността.

Алберт Микаелян, заловен от азербайджанската армия по време на операция за освобождаване на окупираните територии, заяви, че е родом от провинция Сирак в северозападна Армения, но отбива задължителната си военна служба в Нагорни Карабах, според азербайджанските източници, които поискаха да не бъдат назовани поради ограничения за изявления пред медиите.

Докато служи в противотанков отряд, Микаелян забелязва присъствието на кюрдско говорящи наемници в казармата, които наброяват до 1500 души.

„Плащат им 600 долара. Разделени са на отряди от по 10-15 души. Запознати са с местните условия и са се подготвяли да бъдат изпратени на бойното поле“, отбеляза Микаелян.

В сряда Хикмет Хаджиев, помощник на азербайджанския президент, заяви, че Армения използва терористи от ПКК на фронтовата линия в Нагорни Карабах.

„Имаме опасения относно участието на терористичната организация ПКК във войната,“ каза Хаджиев.

„Те също са включени в редиците на арменските въоръжени сили. Основно са разположени на фронтовата линия на отбраната на арменските въоръжени сили.“

През своята повече от 30-годишна терористична дейност срещу Турция, ПКК, класифицирана като терористична организация от Турция, САЩ и ЕС, е отговорна за смъртта на около 40 000 души, включително жени, деца и новородени.

КОНФЛИКТЪТ В НАГОРНИ КАРАБАХ

Отношенията между двете бивши съветски републики са напрегнати от 1991 г. насам, когато арменската армия окупира Нагорни Карабах.

От 27 септември, когато наново избухнаха сблъсъци, арменската армия продължи своите атаки срещу цивилни и срещу азербайджанските сили, като дори наруши споразуменията за хуманитарно прекратяване на огъня.

Четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН и две на Общото събрание на ООН, както и международни организации, изискват „незабавно, пълно и безусловно изтегляне на окупационните сили“ от окупираната азербайджанска територия.

Общо около 20% от територията на Азербайджан, включително Нагорни Карабах и седем съседни области, са под незаконна арменска окупация в продължение на почти три десетилетия.

Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съпредседателствана от Франция, Русия и САЩ, беше създадена през 1992 г. с цел намиране на мирно решение на конфликта, но без резултат. Бе договорено примирие през 1994 г.

Световните сили, включително Русия, Франция и САЩ, призовават за устойчиво прекратяване на огъня. Междувременно Турция подкрепи правото на Баку на самозащита и поиска изтеглянето на арменските окупационни сили.

източник: Anadolu Agency

Pin It on Pinterest