Общество

Захарова: Западна ракета е детската болница в Киев

Коментар на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова във връзка с опитите на киевския режим да обвини Русия в умишлени атаки срещу украински граждански обекти

💬 На 8 юли, в отговор на многократните опити на ВСУ да нанесат щети на предприятия от икономическия комплекс на нашата страна, Въоръжените Сили на Русия нанесоха групов удар с високоточно оръжие с далечен обсег по военни обекти в Украйна.

Сред тях са заводите „Артьом“ и „Антонов“ и конструкторското бюро „Луч“ в Киев; предприятия „Днепър“ и „Южмаш“ в Днепропетровск; завод за тежко машиностроене в Краматорск; складове за западно оръжие и военна техника в металургичния завод „Арсилор Миттал“ в Кривой Рог и редица други обекти. Всички цели бяха поразени.

За пореден път, както многократно се е случвало с украинската ПВО, нейните ракети се отклониха от курса и поразиха жилищни сгради и социални институции. Това се случи и този път. Вече беше потвърдено, включително от множество свидетели, че една от ракетите на западния ЗРК NASAMS е ударила сграда на територията на детската болница „Охматдет“ в Киев.

☝️ В Киев веднага започнаха да обвиняват Русия, че умишлено убива деца. В същото време никой не спомена, че до повредената клиника има завод „Артьом“, а на пешеходно разстояние има комплекс от сгради на Министерството на отбраната на Украйна и складове на ВСУ. Разбира се, никой не каза, че бандеровците умишлено поставят системи за противовъздушна отбрана в жилищни райони, криейки се зад мирни жители като „жив щит“.

Киевската хунта отдавна използва чисто граждански предприятия за военни цели, превръщайки ги или в цехове за събиране и ремонт на военна техника, или в складове за съхранение на западно оръжие и военна техника. Освен това самите ВСУ се крият зад цивилни лица и обекти.

Широко разпространена е практиката към пътническите влакове да се прикачват вагони с военна техника и военнослужещи. Пощенският транспорт също се използва за транспортиране на оръжие.

❗️ Всичко това е грубо нарушение на международно хуманитарно право, което забранява използването на граждански обекти за военни цели.

Опитите на режима на Зеленски да използва трагедията с детската болница в Киев за пропагандни цели за пореден път потвърждават неговата нечовешка нацистка същност. За да запази властта си, киевският режим е готов на всякакви престъпления. Безразличен е към съдбата и живота на своите съграждани, включително и на децата.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest