Общество

Захарова: Западът разрушава създадената от тях международна парична и финансова система

Според Световната банка дългът на развиващите се страни в края на 2022 г. възлиза на 9 трилиона долара, включително на най-бедните страни – рекордните 1,1 трилиона долара (много от тях са изложени на сериозен риск или вече са в състояние на дефолт).

Според експерти от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) общият дълг на африканските страни за 12 години се е увеличил със 183% до 1,8 трилиона долара, което е четири пъти повече от темпа на растеж на националния БВП.

❗️В същото време режимът в Киев, който Западът планира да продължи да спонсорира след стотици преки и непреки вливания, включително чрез откраднати руски активи, през декември 2023 г. получи отсрочка от кредиторите от страните от Г-7 за плащанията по дълга им до март 2027 г.

Самите западняци разрушават създадената от тях международна парична и финансова система, пренебрегвайки законните права и интереси на развиващите се страни. В тези условия бъдещето е пред новите центрове на финансово-икономическа мощ, преди всичко държавите от БРИКС, ШОС, ЕАИС, както и регионите на Азия, Близкия Изток, Латинска Америка и Африка, готови да си взаимодействат на равни начала и взаимно изгодна основа, без ултиматуми, рестрикции и незаконни конфискации, с други думи, кражби.

©️ От брифинга на М.В.Захарова

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest