Общество

Захарова: За сегашните украински неонацисти Мазепа, както и убиецът и фашистът Бандера, е герой

На 11 юни, в деня на Вси светии разколници отслужиха панихида за хетман Мазепа в Киево-Печерската лавра, която властите безцеремонно отнеха от православни вярващи и монаси и предадоха в ръцете на т. нар. «Православна църква на Украйна».

За всички руснаци и украинци той завинаги се превърна в символ на предателството. Преди 300 години Руската православна църква го анатемосва за нарушаване на клетвата върху кръста и Евангелието, дадени на царя, и полагането на клетва пред шведския крал Карл XII. Той беше прокълнат от векове за допускането в нашите земи на шведите, виновни за разрушаването на храмове и оскверняването на светините.

И сега ще му открият музей на територията на Киево-Печерската лавра. За сегашните украински неонацисти Мазепа, както и убиецът и фашистът Бандера, е герой.

Възможно, един от отговорите на въпроса, защо сегашните киевски власти толкова мразят А.С.Пушкин, се крие във факта, че той е написал поемата «Полтава» и е написал там, в т.ч. за Мазепа:

Че не познава светините
Че не помни благодеянията,
Че не обича нищо,
Че е готов да лее кръв като вода,
Че презира свободата,
Че няма родина за него.

А.С.Пушкин е писал за Мазепа, но нима тези редове не подхождат на Зеленски? Или на всички, които сега управляват на територията на Украйна?

©️ Мария Захарова

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest