Общество

Захарова: В Украйна продължава потисничеството на каноничното православие

В Черкаска област СБУ уведоми протойерей на УПЦ Борис Бродовски за „подозрение“ за извършване на престъпни деяния за публикации в социалните мрежи, в които той нарече бойците на националистическата формация „Азов“ нацисти.

• СБУ извърши обиски и арестува служители на Съюза на православните журналисти.

• Регистрирани са нови наказателни дела срещу монасите от Киево-Печерската лавра и Почаевската лавра.

• Градският съвет на Киев продължава да конфискува земите на Киево-Печерската лавра за прехвърляне в резервата.

• На 25 март ръководителят на СБУ Малюк в интервю обяви наказателното преследване на духовници от УПЦ. По думите му, срещу представители на нейното духовенство са образувани над 80 дела и са обявени 37 „подозрения“. 23 свещеници получиха съдебни присъди по обвинения в различни престъпления – от държавна измяна до подбуждане на междурелигиозна омраза.

• На 5 март Комисията по хуманитарна и информационна политика на Върховната Рада препоръча на парламента да приеме на второ четене законопроект, който забранява Украинската православна църква.

❗️ Отново призоваваме съответните международни организации категорично да осъдят продължаващите нечовешки репресии на Киев срещу УПЦ, да го принудят да спре този произвол и да предотврати приемането на споменатия антицърковен законопроект, който не само противоречи на Конституцията на Украйна, но е и грубо нарушение на правата и свободите на човека, засягащо чувствата на милиони православни вярващи.

©️ От брифинга на М.В.Захарова

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest