Общество

Захарова: Ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт е много тежка и продължава да деградира

 Броят на жертвите на безпрецедентната ескалация на военните действия в ивицата Газа расте с катастрофални темпове.

В условията на строга блокада от Израел на палестинския анклав мащабът на хуманитарната катастрофа се разраства.

От своя страна ние продължаваме активно да участваме в хуманитарни усилия за облекчаване на страданията на мирното население. На 10 ноември самолети на Министерството на извънредните ситуации на Русия от Казан до Египет доставиха поредната партида храна и лекарства за жителите на ивицата Газа. Общо от Русия вече са изпратени над 140 тона хуманитарен товар, който е предаден на представители на Египетското дружество на Червения полумесец за разпространение сред нуждаещите се жители на блокирания палестински анклав.

Според информацията от международни организации в резултат на израелските въздушни удари в ивицата Газа са били унищожени половината от жилищните сгради и са нанесени критични щети на жизненоважна гражданска инфраструктура, включително медицински институции. Над 1,5 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си. <…>

❗️С оглед на катастрофалната ситуация в ивицата Газа, приоритет остава задачата за прекратяване на военните действия възможно най-бързо и осигуряване на хуманитарно съдействие на всички нуждаещи се.

©️ От брифинга на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest