Общество

Захарова: САЩ и техните сателити се опитват да изградят измислени интернет бариери

От брифинга на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова: относно опитите на Запада да изгради интернет бариери

❓ Наскоро се проведе 13-ата среща на висшите представители на страните от БРИКС по въпросите на сигурността. <…> Как оценявате речта на Ван И, началник на кабинета на Централната комисия по външни работи на Китай, който призовава «да не превръщаме Интернет в място за цифрова желязна завеса»?

💬 <…> Напълно споделяме тезата, че Интернет не трябва да бъде място за «дигитална желязна завеса». Въвеждането на разделителни линии по отношение на Световната мрежа е недопустимо.

Наблюдаваме стремежа на САЩ и техните сателити да изградят измислени интернет бариери и в същото време да продължат да действат в информационното пространство на други държави, като не спазват техните закони.

Това е целта на рекламираната от Запада «Декларация за бъдещето на Интернет». От текста му следва, че само «демокрациите», които следват политиката на Вашингтон, ще получат правото да участват в управлението на Интернет. На останалите ще им откажат в това. <…>

На февруарската «Среща на върха за демокрация» американците отидоха още по-далеч – те дадоха да се разбере, че на «авторитарните режими» ще бъде затворен достъп до интернет технологии. Какво е това? Реална фрагментация на глобалната мрежа и неоколониален подход. Ние не приемаме подобни действия. Твърдо ще им се противопоставим.

Ние последователно се застъпваме за формирането на равноправен и прозрачен модел на управление на Интернет, като същевременно зачитаме суверенното право на всяка държава да регулира своя национален мрежов сегмент.
Тези подходи са фиксирани, в частност, в Туниската програма на Световната среща на върха за информационното общество през 2005 г., подкрепена от преобладаващото мнозинство от страните по света.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest