Общество

Захарова: Русия не е започнала така наречената война в Украйна. Напротив, опитваме се да я приключим

Коментар на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова във връзка с изявлението на Съвета НАТО-Украйна по случай втората годишнина от началото на СВО

💬 Съветът НАТО-Украйна излезе с изявление на 24 февруари по повод втората годишнина от началото на СВО. Това е пореден класически пример за антируска пропаганда и дезинформация.

Всичко се представя в фалшива светлина. Русия отново е обвинена в „нахлуване“, „незаконно анексиране“ на Крим и „интервенция“ в Донбас. Страната ни е обвинена в „опити за подкопаване на държавността на Украйна“. Удар върху украинската държавност обаче беше нанесен от антиконституционен държавен преврат, инспириран и подкрепен от Запада. Не Русия, а националистическият режим, който дойде на власт в Киев през февруари 2014 г., започна да разрушава страната: отприщи гражданска война, постави извън закона милиони рускоговорящи граждани, все още прикрива кървавите престъпления в Киев, Одеса, Донбас и други населени места, ограничава правата на националните малцинства и свободата на религията. Това не изчерпва списъка с престъпленията на режима в Киев срещу собствения му народ.

Съветът НАТО-Украйна предпочете да не споменава трагичната за украинците дата на държавния преврат и събитията, свързани с него. Забравиха и как през февруари 2014 г. Полша, Германия и Франция се явиха като гаранти за споразумение между легитимното правителство на Украйна и опозицията. На практика те активно подкрепиха националистите, които се бореха за власт в Киев, и документът беше почти веднага изхвърлен в кошчето. Съветът не си спомни и за Минските споразумения, които, както се оказа, нито западняците, нито украинците са възнамерявали да изпълняват, а само ги използваха за укрепване на антируския плацдарм в Украйна и подготовка за силово решаване на проблема в Донбас.

В изявлението се твърди, че Русия „не е демонстрирала никаква истинска откритост към справедлив и траен мир“. В тази връзка да припомним, че в края на 2021 г. руската страна предаде на САЩ и НАТО проекти на договори, които дават гаранции за сигурност на страната ни. Основните условия за нас бяха отказът на Северноатлантическия блок да се разширява, разполагането на ударни оръжейни системи близо до руските граници и изтеглянето на способностите и инфраструктурата на алианса на позициите от 1997 г. Убедени сме, че подобни стъпки биха могли да осигурят деескалация. НАТО обаче не беше готова за сериозен диалог и отчитане на нашите опасения.

Освен това си струва да припомним неотдавнашните признания, направени в Киев: споразуменията за разрешаване на конфликти, постигнати в Истанбул през март 2022 г. между руската и украинската страна, бяха торпилирани от тогавашния британски премиер Б.Джонсън, който всъщност забрани на киевските подчинени да продължат преговори с Москва. Очевидно е, че думите на западняците за желанието за независимост и мир на Украйна са празен звук. Всъщност тази бивша съветска република за тях е само инструмент за геополитическа конфронтация, а населението ѝ е консуматив в хибридна война с Русия.

Както многократно е заявявал Президентът на Руската Федерация В.В.Путин, нашата страна „не е започнала така наречената война в Украйна. Напротив, опитваме се да я приключим“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest