Общество

Захарова: Развитите страни изкуствено ограничават достъпа на нуждаещите се държави до ресурси

САЩ и техните сателити, които всъщност са в състояние на предфалит и осигуряват функционирането на собствените си икономики чрез увеличаване на дълговете и присвояване на чужди материални ресурси, се опитват да диктуват своите условия на страните от Световното мнозинство.

В стремежа си да запазят изплъзващото се господство на фона на появата на многополюсен свят, западняците открито прибягват до неоколониални мерки – едностранни рестрикции, използване на резервни валути като оръжие, доброволно блокиране и изземване на чужди финансови средства, собственост, водене на търговска война. Не може да се изключи, че САЩ могат по всяко време просто да спрат да плащат задълженията си по външния дълг, принуждавайки другите „доброволно“ да се откажат от финансовите си претенции към Вашингтон.

Подобни агресивни мерки са насочени, наред с други неща, към „задушаване“ на Глобалния Юг, подкопаване на потенциала на неговото динамично икономическо развитие, за да се елиминира конкуренцията и да се консолидира неформалната позиция на развиващия се свят като „периферия“, която ще снабдява Запада със свободни ресурси и гарантирани пазари за своята индустрия.

Не е изненадващо, че развитите страни изкуствено ограничават достъпа на нуждаещите се държави до ресурсите на многостранните финансови институции, предоставени при преференциални условия. Новите заеми и облекчаването на дългове, включително на най-бедните страни, получаващи помощ от Международната асоциация за развитие, често са безоснователно обвързани с изискването да се следват политическите насоки на Запада, включително присъединяване към нелегитимни едностранни ограничителни мерки.

©️ От брифинга на М.В.Захарова

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest