Общество

Захарова: От всички украински нацисти именно Коновалец беше един от най-верните нацисти и то най-лоялният

И отново потвърждение за нацистката същност на киевския режим – още едно подразделение получи името «в чест» на нациста Евгений Коновалец.

Според указ 610 на Зеленски, «с цел възстановяване на историческите традиции на националната армия» (в «указа» точно така е посочено) 131-ви разузнавателен батальон от сухопътните сили на въоръжените сили на Украйна е наречен «на името на полковник Евгений Коновалец».

Какво знаем за Евгений Коновалец?

Като цяло, благодарение на криминалните архиви на СССР, доста.

Той работи за Германия още от времето на Първата световна война. Германия, която окупира Украйна, наема войски на Коновалец да патрулират и охраняват административните сгради в Киев през 1918 година.

След като бяга от родната си страна, той посвещава цялата си енергия на създаването на пронацистки украински организации на сънародници в междувоенна Европа.

В Германия работи за Абвера от 1922 година. За пари той продава на германците информация за полската армия, където Германия, вече под националсоциалистите, нахлува няколко години по-късно. Неговите организации извършват саботаж срещу съветски дипломати (включително убийството на консула Майлов) и полските власти през 20-те и 30-те години, като същевременно кроят планове за нахлуване в Съветския Съюз.

Адолф Хитлер два пъти дава аудиенция на Коновалец. Има информация, че Коновалец лично по-късно е отпечатал призиви към украинците да подкрепят фюрера. За това ръководството на Националсоциалистическа германска работническа партия помогна на организацията на украинските националисти с инструктори, оборудване и бази.

От всички украински нацисти именно Коновалец беше един от най-верните нацисти и то най-лоялният.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest