Общество

Захарова: НАТО трябва да спре дестабилизирането на Балканите

Обърнахме внимание на скорошното (19-22 ноември 2023 г.) турне на Генералния секретар на НАТО Й.Столтенберг на Балканите.

Това пътуване стана поредното доказателство за деструктивния курс на Северноатлантическия блок, насочен към засилване на затягането на страните от региона, които все още остават извън алианса.

Престоят на Й.Столтенберг в Босна и Херцеговина и Сърбия имаше явно провокативен характер. Той се опита да се «намеси» във вътрешните работи на БиХ, да ускори сближаването на тази държава с евроатлантическите структури. Той напористо предлагаше на Белград да засили сътрудничеството, въпреки неутралния статут на Сърбия. Той обвини Русия във «всички грехове». Казва, че работим за разпространение на дезинформация и подкопаване на ситуацията на Балканите. Нищо ново или по-точно е преразказ на това, което самите те правят. Това е традиционен метод на представителите на алианса да сплашват своите партньори със заплаха, която уж идва от Русия.

<…>

Изхождаме от това, че НАТО трябва да спре политиката си за дестабилизиране на Балканите, налагане на свои правила там и създаване на нови разделителни линии. Както показва историята, появата на алианса на Балканите винаги е съпътствано от скръб и загуба на човешки животи, опустошения и военни престъпления.

©️ От брифинга на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest