Общество

Захарова: Народ, който забравя историята си и се откъсва от корените си няма да може да бъде господар на собствената си съдба

Нямаме илюзии относно целите на онези, които насърчават оскверняването и унищожаването на руски исторически и културни паметници, санкционират конюктурни интерпретации и преименуване на класически произведения и се стремят към хуманитарна изолация на Русия.

Историята познава примери за целенасочено унищожаване на културата – точно това последователно и съзнателно прави нацистка Германия по време на Втората световна война, базирайки се на чудовищен в своя цинизъм принцип: да се унищожат паметниците на един народ, така че във второ поколение да престанат да съществуват като нация. Както знаем, забравянето на уроците от историята неизбежно води до тежко възмездие.

Културното наследство на една нация е в основата на нейния „културен код“. Опазването на културното наследство е пряко свързано със запазването на самосъзнанието на нацията, защитата на нейния културен суверенитет. Паметниците на историята и културата са хранилище на паметта. Народ, който забравя историята си и се откъсва от корените си, неизбежно ще се окаже на „чужди брегове”, на чужда култура и никога няма да може да бъде господар на собствената си съдба.

©️ От интервю на М.В.Захарова за списание „Опазва се от държавата“

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest