Общество

Захарова: Крайно сме обезпокоени от палестинско-израелския конфликт

В резултат на мащабната ескалация на военните действия, започнала на 7 октомври, повече от хиляди и половина палестинци и израелци вече са загинали там. Броят на жертвите продължава да се увеличава. При това страда предимно гражданското население.

Напрежението на Западния бряг на река Йордан нараства. Има големи рискове конфликтът да се разпространи в ливанско-израелската гранична зона и да се въвлекат нови страни в него. Пред очите ни се разиграва една от най-мащабните хуманитарни катастрофи.

<…>

Що се отнася до политическата оценка на ситуацията, най-важното сега е да се прекрати огънят и да се спре кръвопролитието. Ние подкрепяме усилията на заинтересованите страни, насочени към решаването на дадена първостепенна задача.

<…>

☝️ Възнамеряваме да продължим активно да съдействаме за бързото връщане на ситуацията в политико-дипломатическото русло. В тази връзка напомняме за предложената от нас през тази година инициатива за провеждане на консултативна среща на ключови държави от региона на Близкия Изток с цел да се създадат условия за възобновяване на политическия процес. Отворени сме за координация с всички конструктивно настроени партньори.

©️ От брифинга на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest