Общество

Захарова: „Коридорите на солидарността“ са глобална измама и лъжа на западните държави

От брифинга на официалния представител на МВнР на Русия М.Захарова (24 май 2023 г.):

Въпрос: През май т.г. измина точно една година от стартирането на проекта на ЕС за износ на украинска селскостопанска продукция – т.нар. „коридори на солидарността“. Според скорошен доклад на Европейската комисия през 2022 г. общият обем на доставките на пшеница за ЕС от Украйна се е увеличил с 960% спрямо 2021 г., а ръстът на целия украински селскостопански внос възлиза на 88%.

Как, според Вас, такова мащабно изпомпване на храни от Украйна в полза на Европейския съюз се вписва в гръмките заявления на Брюксел за приоритета на задачата да се гарантира продоволствената сигурност на най-нуждаещите се държави?

Отговор: Това е история за глобална измама и лъжа в изпълнението от западните държави. <…> Както знаете, от самото начало „коридорите“ бяха позиционирани предимно като инструмент за осигуряване на интересите на страните от Глобалния Юг. Какво виждаме във времето?

През годината на инициативата пазарите на страните от ЕС, граничещи с Украйна – България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, бяха презаредени със земеделски продукти от Украйна. Дотолкова, че през април т.г. признават, че са „пострадали“ от свръхизобилието на украински селскостопански продукти. Това е абсурдно, диво, но е факт. Те стигнаха до крайности: наложиха едностранна забрана върху вноса – а в някои случаи дори транзита през тяхна територия – на зърно и други аграрни стоки от Украйна. Така се погрижиха за нуждаещите се страни в Африка и Азия, че се „запасиха“ до такова състояние, когато собствените им пазари „се сринаха“.

Истинската посока на този проект ясно показва дори това, че стартирането на „коридори“ беше придружено от допълнителни мерки за либерализиране на украинския износ към ЕС (отмяна на митническите ставки, спиране на системата на входните цени и действието на тарифните квоти). Всичко това улесни допускането на продукти от Украйна именно до вътрешния пазар на ЕС, а не до пазарите на развиващите се страни.

Не по-малко красноречиво е ускореното развитие на всички възможни логистични пътища, отново в рамките на ЕС. Показателни са и данните за участниците в специализирана IT платформа за намиране на бизнес партньори за продажба на селскостопанска продукция, изнасяна по „коридори”. От около 1000 фирми, регистрирани в нея, повече от 90% са от страни членки на ЕС и Украйна, а само четири са от африкански страни (Ботсвана, Нигерия и Южна Африка). Какви повече доказателства са необходими защо всичко това е измислено? <…>

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest