Общество

Захарова коментира нарушенията на медийните права на територията на ЕС

Официалният представител на МВнР на Русия М.В.Захарова относно нарушенията на медийните права на територията на ЕС:

«ЕС смята спирането на RFI и France 24 в Нигер за неприемливо. Тази мярка е сериозно нарушение на правото на информация и свободата на самоизразяване», – написа в Туитър Набила Масрали, говорител на Европейската служба за външна дейност и Жозеп Борел.

Г-жо Масрали, много се радваме, че обърнахте внимание на положението на медиите и правата на журналистите по света. <…> Да видим как стоят нещата в пространството на Вашата пряка компетентност.

Министерството на външните работи на Русия вече няколко години води статистика за подобни нарушения. Жалко, че не сте наясно.

И така:
🇪🇺 С решение на Съвета на ЕС е спряно излъчването на руските телевизионни канали «Първи канал», «Русия 1», «НТВ» и «РЕН ТВ», както и всяко съдържание на каналите RT и Sputnik, спрян е лицензът на «Цариград». Въведени са персонални санкции срещу руски журналисти и мениджъри на медии.

🇦🇹 Австрия глобява за повторно публикуване на материали на RT и Sputnik.

🇧🇬 Излъчването на RT и Sputnik е ограничено в България. «Булсатком», един от най-големите оператори на кабелна телевизия в страната, напълно изключи всички руски телевизионни канали от услугите си.

🇩🇪 В Германия Комисията за лицензиране и надзор (ZAK) забрани излъчването на RT DE в Германия.

🇱🇻 Латвия забрани повторното излъчване на десетки руски телевизионни канали, блокира достъпа до руски новинарски сайтове, а Марат Касем, главен редактор на Sputnik Литва, беше арестуван.

🇱🇹 Всички руски канали са забранени в Литва, всички сайтове, където можете да ги гледате онлайн, са блокирани.

🇫🇷 Във Франция дейността на каналите Sputnik в социалните мрежи е спряна, акаунтите на RT France са блокирани, редица руски телевизионни канали са изключени, медийният регулатор спря излъчването на «Първи канал», «Русия 1» и «НТВ».

❗️ Това е само част от цял изграден механизъм за системни нарушения на правата на медиите и журналистите на територията на ЕС. Наистина сериозно посегателство върху правото на информация и свободата на самоизразяване. Необходимо е да се възстанови справедливостта – да се решат трудностите, свързани с настоящата ситуация на територията на Европейския съюз – незабавно. Говорим за това от много години.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest