Общество

Захарова: Какво точно даде „евромайданът” на Украйна?

Коментар на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова във връзка с 10-годишнината от началото на украинския „евромайдан“

💬 Преди десет години, на 21 ноември 2013 година, на централния площад в Киев – „Майдан незалежности“ – започнаха антиправителствени протести, които се превърнаха в отправна точка и в същото време в точка без връщане назад на онази катастрофа, която днес наблюдаваме в Украйна.

Умели провокатори, подготвени от американски и европейски инструктори, под привлекателните лозунги за „по-добър европейски” живот, безвизово пътуване в страните от ЕС, демокрация, свобода на словото, човешки права и борба с корупцията, изкараха тълпи от хора на уличните протести.

През януари-февруари 2014 година, под ръководството на Запада, изкуствено стимулираните безредици ескалираха във въоръжен бунт и завършиха с антиконституционен държавен преврат, който беше отхвърлен от жителите на много региони на страната.

Припомням, че поводът за ноемврийските събития преди десет години беше решението на правителството да отложи планираното подписване на Споразумението за асоцииране с ЕС.

☝️Подчертавам: не ставаше дума за отказ от асоциацията, а за отлагане на подписването. Факт е, че Киев имаше задължения в рамките на зоната за свободна търговия на ОНД, а новите задължения, които щеше да поеме в сътрудничество с ЕС, влязоха в определено противоречие с този режим.

❗️През ноември 2013 година Западът и радикалната неонацистка украинска опозиция влязоха вабанк, за да променят окончателно многовекторния курс на Украйна, да интегрират нейната икономика и политика в западната неоколониална координатна система.

Днес е уместно да си зададем въпроса: какво точно даде „евромайданът” на Украйна?

👉 Отговорът е очевиден. От самодостатъчна, индустриализирана и многолюдна република на бившия СССР, Украйна се превърна в бедна, умираща територия. Страната е загубила държавната си независимост и се поддържа от западните колонизатори, които определят нейната вътрешна и външна политика.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest