Общество

Захарова: ЕС арогантно се въобрази като незаменим партньор на Русия

Преди година Урсула фон дер Лайен буквално заявяваше следното: в резултат на «най-тежките санкции, които светът някога е виждал», «самолетите в Русия не могат да излитат», «руската промишленост е разкъсана на парчета», а «финансовата система е на апарат за изкуствена вентилация».

Жозеп Борел наскоро написа в статията си: «Твърденията на някои, че санкциите не работят, просто не са верни». Той умишлено цитира остаряла статистика като подкрепление. Намаляването на БВП на Русия през 2022 г. с 2% беше представено като голям успех на «задушаващите» санкции. В същото време се твърди, че ефектът от санкциите върху Русия ще се увеличи, тъй като според него те са «отрова със забавено действие».

Относно последствията за самия Европейски съюз официалните лица на ЕС не говорят. Те имат какво да премълчават.

🇪🇺От второто тримесечие на 2023 г. икономическият растеж в ЕС всъщност е нулев. Според данни на Евростат през август 2023 г. промишленото производство в ЕС е спаднало с 4,4% спрямо август 2022 г. Деиндустриализацията се утежнява от прехвърлянето на производство от ЕС към САЩ. Повечето страни от ЕС имат хронични бюджетни дефицити и прекомерен държавен дълг.

🇷🇺 В същото време Русия се адаптира към санкционните рестрикции в продължение на много години и ще продължи да се адаптира и по-нататък.

📈 Безработицата е на исторически минимум от 3%. Това е наполовина по-малко от ЕС. Още през лятото на 2023 г. БВП на Русия напълно компенсира миналогодишния спад. До края на 2023 г. се очаква растежът на БВП да бъде 2,8%. През първите 9 месеца на 2023 г. промишлеността е нараснала с 3,3%.

Руският горивно-енергиен комплекс напълно устоя на атаката на санкциите. Износът е пренасочен към приятелски страни.

❗️ Европейският съюз арогантно се въобрази като незаменим партньор на Русия. Реалните факти за ситуацията в икономиката на ЕС окончателно погребаха илюзиите на Брюксел по този въпрос.

©️ От брифинга на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest